12.01.2020 | 23:47
Избират между двама нов треньор на „лъвовете“
Нямам апетит за поста, отсече Мартин Стоев
Любо Ганев

Сдаващият властта в родния волейбол инж. Данчо Лазаров обяви, че мъжкият национален отбор е без треньор, но и без мачове до лятото. „Лъвовете“ не успяха да спечелят олимпийска виза за Токио 2020 след загуба от домакина Германия, който обаче безславно загуби финала с 0:3 от Франция. Същата тази Франция, която нашите съкрушиха на старта на турнира с 3:2 гейма и 15:8 в тайбрека.

С края на турнира в Берлин изтече договорът на италианския ни селекционер Силвано Пранди, в който имаше клауза да води състава и в Токио при успех в европейската олимпийска квалификация.

„Правилното решение би било, ако се избере треньор за 4 години до следващата олимпиада. Решаването на нещата на парче няма да има резултат. Имаме много качествени български треньори и трябва да залагаме на тях. Такива са Николай Желязков и Мартин Стоев. Не трябва да отписваме обаче Лигата на нациите и ще се борим да запазим мястото си в елитната дивизия“, смята най-дългогодишният председател на волейболната федерация. Той няма да се кандидатира за нов мандат на изборното общо събрание, насрочено за 13 март. Там за поста му се очаква да спорят издигнатият от опозицията Любо Ганев и подкрепеният от Лазаров Борислав Кьосев.

Според Лазаров отказването на двамата най-опитни национали Виктор Йосифов и Теодор Салпаров очертава трудни времена пред „лъвовете“. „Без опитните играчи ще бъде трудно, но те вече не могат, а и не искат“, каза Лазаров по време на европейската квалификация за юноши (до 18 години) в зала „Христо Ботев“. След загубата на „лъвчетата“ от Турция с 1:3 гейма селекционерът им Мартин Стоев обаче обяви, че не възнамерява да наследява Силвано Пранди в мъжкия ни тим.

“При всяка смяна на треньора е актуално моето име. На този етап не мисля и нямам намерение за такова нещо”, коментира Стоев, водил националите в последния успешен период (2005 – 2008 г.), в който класира отбора през 2006 г. 4-и в Световната лига и 3-и на Световното първенство в Италия, а през 2007 г. спечели 5-о място в Световната лига и 3-о за Световната купа.

“Пранди е един от най-добрите треньори, привличани от федерацията ни, и вратата за него остава отворена. Неговата цел беше да класира отбора за Олимпийските игри. Сега очакваме доклада му и тогава ще коментираме. Може би ще бъде обявен конкурс за негов заместник”, каза Любо Ганев след завръщането на отбора от Берлин.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране