01.02.2019 | 12:43
Каракачанов информира лично шведите за избора ни на F-16
По-рано от скандинавската държава заявиха, че ще продължат да следят процеса по придобиване на нов боен самолет

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов информира министъра на отбраната на Кралство Швеция Петер Хултквист за решението на Народното събрание за формиране на екип и започване на преговори с правителството на САЩ за нов самолет F-16, съобщават от военното ведомство.

Шведски са другите изтребители, които отговарят на изискванията за закупуване на нова бойна техника за българската армия – „Грипен”.

По-рано от скандинавската държава заявиха, че въпреки намерението за избор на F-16, те ще продължат да следят процеса по придобиване на нов боен самолет и са в готовност за допълнителни разговори по въпроса.

„Кралство Швеция се отнася с уважение към решението на Народното събрание на Република България за формиране на екип и започване на преговори с правителството на САЩ за нов самолет F-16”, заяви министър Хултквист.

Министър Хунквист каза още, че характеристиките на самолетите „Грипен” са изключително добра алтернатива на вече взетото решение. Срещата е проведена по инициатива на шведската страна.

В хода на разговорите беше обсъден и опитът на Кралство Швеция с възстановяването на наборната военна служба. От началото на миналата година наборните войници служат във Въоръжените сили на Швеция от 9 до 12 месеца. Страната е започнала успешно с набор от 4 хиляди души, а към настоящия момент те са около 5 хиляди. Планът е през следващите десет години броят на подготвените войници от резерва да достигне 40 хил.

В заключение шведският министър на отбраната сподели, че в страната му отчитат закриването на наборната военна служба като грешка, която е поправена с новото правителствено решение, и в същото време е запълнена една празнота в шведската култура и общество.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране