22.06.2020 | 17:17
Красимир Анев приключи с биатлона заради Дафовска
33-годишният самоковец посочи като причина за крайния ход персонален конфликт с олимпийската шампионка от Нагано `98

Един от най-добрите български биатлонисти в историята – Красимир Анев, обяви, че слага край на кариерата си заради председателя на федерацията (БФБ) Екатерина Дафовска. 33-годишният самоковец посочи като причина за крайния ход персонален конфликт с олимпийската шампионка от Нагано `98.

„Никога няма да е промени това лично отношение на председателя на федерацията към мен. Седем години издържах и просто не мога повече. Нямам бъдеще. Докато тя е там, аз нямам бъдеще. Заявявам най-официално, че аз съм дотук. Трудно ми е да го кажа, но това е положението“, обяви Анев на среща с медиите в пресклуб „България“ днес.

Европейският шампион в индивидуалната дисциплина на 20 км от 2019 г. разкри своята гледна точка за обтегнатите отношения с Дафовска. 44-годишната чепеларка управлява БФБ от 2010 г.

„Няма да кажа една лоша дума за федерацията по биатлон. Искам да ви кажа, че аз съм се възхищавал на Катя Дафовска. Като малък съм се снимал с нея и след това не съм си мил ръката два дена, след като съм се срещал с нея – сподели Анев. – Конфликтът ни с Дафовска започна през 2013 г., след като отказах да работя със старши треньора Николай Захаров. Управлението на родната централа е еднолично. Не знам какво визира председателят ни за наглост, но аз мога да кажа какво е наглост. Това е да дължиш 5-цифрена сума на състезател и да не му я изплащаш една година. Да го плюеш по медиите и да даваш тази сума за подготовка на други състезатели. Това е наглост!“

Преди месец Дафовска обяви, че от следващия сезон ще забрани на всички състезатели да използват лични треньори (от години Красимир Анев се подготвя при Георги Фъртунов) и ще задължи всички национали да следват инструкциите на новите руски наставници на представителния отбор Александър Касперович (62 г.) и Виталий Норицин (36 г.). Вчера пък беше обявено, че Анев е отказал да подпише договор с такава клауза.

„Не съм се качил на лагер на Белмекен? Не съм подписал договор? Този договор ми беше предоставен преди една седмица. Екипът ми беше освободен на 23 април. Беше ми поставен ултиматум. Или работиш с новите треньори, или приключваш! Несериозно управление. Много еднолично го караме. Смятам, че като не съм подписал договора, не съм нарушил нищо“, обясни Анев.

Той добави, че принципно има желание да продължи да се състезава, но не среща разбиране от страна на ръководството на БФБ.

„Аз се опитах да изгладим отношенията. Искам да продължа. Но при така поставените му условия си е изнудване. Подготовката ми не е спирала. Аз съм професионалист и продължавам да тренирам. Новите треньори знаят, че не съм на лагер, но никой от тях не ми се е обадил. Отношението към мен е обидно. Няма пари, няма пари! Постоянно слушам това. Цял живот слушам, че няма пари. А, отборът ни по пет месеца е на лагер, и то в елитни хотели. А ние на Белмекен с екипа ми – с лопатата ми хвърлят сняг по пистата. За едни има, за други няма. Нямам сили да търпя повече това отношение от председателя. Всеки, който има различно мнение, е репресиран много жестоко. Не мисля, че имам бъдеще повече.“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране