03.01.2021 | 12:24
Литовец стана треньор на „Лудогорец“
Валдас Дамбраускас идва в Разград от хърватския "Горица"

Литовецът Валдас Дамбраускас е новият треньор на „Лудогорец“. Ръководството на клуба се е спряло на 43-годишния специалист след отказа на Станимир Стоилов да поеме поста. Отпаднали са и кандидатурите на сърбите Иван Йованович и Мирослав Джукич.

Дамбраускас до момента води хърватския „Горица“ и отборът му е на трето място в първенството, на 4 т. след лидера „Динамо“ (Загреб) и втория – „Осиек“. От началото на работата си в „Горица“ той има 30 мача, в които е записал 16 победи, 8 равенства и 6 загуби.

В Литва е водил юношеските национални отбори на страната (до 17 и до 19 г.), бил е също треньор на „Екранас“ и „Жалгирис“, като с последния тим печели шампионската титла през 2015 и 2016 г. Има и три купи на Литва (две с „Жалгирис“ и една с „Екранас“). Обявен е за треньор №1 в родината си за 2016 г. През 2017 г., начело на „Жалгирис“ среща „Лудогорец“ във II квалификационен кръг на Шампионската лига. В първия мач литовският тим печели с 2:1 като домакин, но след това губи с 1:4 в Разград. Работил е и в латвийския РФС. От „Лудогорец“ съобщиха, че са наблюдавали от няколко години работата на Дамбраускас предвид репутацията му на един от най-прогресиращите млади треньори. „Той впечатли собствениците на Клуба Кирил и Георги Домусчиеви с концепцията си за развитието на отбора и вижданията си за игровия облик на Лудогорец, заради което получи доверието да застане начело на деветкратните шампиони“, добавиха от клуба. Дамбраускас ще пристигне в България през следващата седмица, като ще доведе със себе си асистент треньор, кондиционен специалист и видео анализатор. В екипа му остават досегашният и.д. треньор Станислав Генчев, специалистът „Спортни науки“ Иън Кол, анализаторът Рафаел Ферейра, както и завърналият се треньор на вратарите Здравко Здравков.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране