23.01.2020 | 23:53
Ментата организира цирк в парламента – нападна Силвия Великова и я обяви за „соросоид“
Поръчкови "свидетели" се опитаха да омаловажат натиска на ДПС над БНР заради Иван Гешев

Темата с опита за сваляне от ефир на журналистката Силвия Великова и безпрецедентното замлъкване на „Хоризонт“ на 13 септември е напът да бъде тотално забравена. Нарочната парламентарна комисия реши да се занимае с „разобличаването“ на ръководителите на „Хоризонт“, които защитиха независимостта на обществената медия миналата година. За тази цел послужи сигнал на двама репортери от радиото, които в четвъртък се оказаха „свидетели“ на комисията.

Тон на дебата пък даде депутатът от ДПС Йордан Цонев – повече известен като Данчо Ментата, който обстойно разви тезите на контролираните от Пеевски медии за казуса с обществено радио. Именно той е член на комисията, който трябва да оправи забърканата от колежката му Велислава Кръстева каша с рекета над БНР.

Към момента все още няма яснота какво са показали поисканите през септември от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров телефонни разпечатки и записи от камери, които трябваше да хвърлят яснота около замлъкването на БНР и свидетелствата за оказван натиск за отстраняване на Силвия Великова – събития, които според самия Цацаров са свързани.

Комисията, ръководена от Тома Биков (ГЕРБ) неглижира въпросът с разпечатките и проверката на прокуратурата и се занима с нова тема – оплакване на двама репортери, че са свалени от ефира на „Хоризонт“. Двамата твърдят, че това станало, защото защитили Светослав Костов, който се раздели с шефския пост в БНР именно заради скандала с Великова и спирането на „Хоризонт“. Ръководството на програма „Хоризонт“ подчерта, че няма как да се прави паралел между двата случая, защото двамата оплакали се репортери не са титулярни водещи и поемат тази функция само когато има нужда, а такава е нямало.

„Усещам опит да се направи паралел между двата случая. Няма такъв паралел“, каза шефът на „Хоризонт“ Ивайло Савов. Неговата заместничка Даниела Късовска също подчерта, че двоен стандарт към журналистите по двата казуса няма.

Савов за пореден път застана зад думите си, че лично бившият генерален директор е обяснявал как през септември някой отвън иска Великова да бъде свалена за следващия месец и нещо – времето, което тогава оставаше до избора на Иван Гешев за главен прокурор.

Новият казус

Репортерите Румяна Василева и Даниел Инков изпратили сигнал до временната комисия към парламента за това как през декември били свалени като водещи на предаването „Нощен хоризонт“. Това се случило, докато те подготвяли изнесено предаване в Банско, били намерили и евентуален спонсор. Тогава обаче разбрали, че ги няма в седмичния график за въпросния ден, в който според предварителния план се падало на тях да водят. Не получили обяснение за причините, не се вдигнал и шум. Двамата се оплакали пред Управителния съвет. Според Стефан Ташев, който е член на съвета, те изразили опасение, че са били умишлено пренебрегвани в разгара на кризата в радиото, защото са участвали в демонстрациите в подкрепа на Костов.

Без дори да е чул обясненията на шефовете на „Хоризонт“, Йордан Цонев обяви как този случай бил идентичен с опита за свалянето на Великова.

Савов и Късовска изтъкнаха, че не може да се прави паралел между двете ситуации – Василева и Инков били включени в месечния график, който обаче не бил официален, а ориентировъчен за екипа на „Нощен хоризонт“. Официалният график се правел седмица за седмица. Причината ангажиментът на двамата репортери да отпадне била, че титулярите имали по-малко дни, в които са водили от останалите водещи на блокове в БНР. Затова и не се налагало да има заместващи.

Цонев срещу Великова

Йордан Цонев напада Силвия Великова, която според него не отразявала „морално“ някои събития, визирайки съдебния ѝ ресор и избора на Иван Гешев за главен прокурор. Била „соросоид“, което по думите на депутата от ДПС и верен съратник на Пеевски, не било обида, а „принадлежност към някаква група от хора, която невинаги служи на интересите на обществото“

Въпреки това Цонев я уважавал като професионалист и в този казус бил на нейна страна. В същото време обаче „цялата тази истерия“ със свалянето ѝ била „провокирана от икономически интереси на този, който ограби спестяванията на няколко милиона българи и се крие в Белград“, каза Цонев. Не пропусна да намеси и съиздателя на „Капитал“ Иво Прокопиев, шефа на „Овергаз“ и издател на „Сега“ Сашо Дончев, които определи като „обвиняеми“, въпреки, че Дончев няма повдигнато обвинение.

„Разбирам, че се опитвате да внушавате, че имам специално отношение към Иван Гешев. Само искам да ви кажа, че съм питала Цацаров защо не се води разследване срещу Цветан Василев още когато беше „Банкер на годината“ и се снимаше с важни хора. Докажете, че съм оръдие на Прокопиев. Правите внушения, като се възползвате от имунитета си“, каза Великова в отговор на Йордан Цонев, цитирана от „Медиапул“.

Бившият шеф на БНР за пореден път отрече да е имало натиск за свалянето на Силвия Великова, независимо от свидетелствата на журналисти от радиото как той е признавал за такъв. „Отстрани, гледайки от разстоянието на времето – това беше една хибридна война, осъществена чрез фейсбук, тиражирана най-вече от медии, свързани с икономически интереси“, обобщи Светослав Костов, стъпвайки на тезите, изразени от Йордан Цонев.

Към края на заседанието Силвия Великова припомни, че през октомври Цацаров е обявил, че в прокуратурата тече проверка за спирането на радиото и опита за свалянето ѝ от ефир. Тогава депутатите бяха готови да го изслушат отново, след като се изискат телефонни разпечатки на замесените и записи, за да се разбере кой е звънял на Костов и дали той е поискал спирането на „Хоризонт“. До изнасяне на резултати от тази проверка обаче не се стигна. Затова Великова предложи комисията все пак да викне прокуратурата отново.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране