04.07.2019 | 0:01
Милиардери срещу агресивността на САЩ
Сорос и Кох настояват за по-мека политика към Русия, Китай, Сирия и Венецуела
Доналд Тръмп

Появи се необичаен съюз. „Левият“ милиардер „Джордж Сорос и „десният“ милиардер Чарлз Кох се обединиха в създаването на нов мозъчен тръст, който се противопоставя на американските военни интервенции.

Американското правителство трябва да разчита по-скоро на дипломацията, отколкото на „вечните войни“, се казва в съобщението за създаването на института за отговорно държавно управление „Куинси“ (Quincy Institute for Responsible Statecraft). Новият аналитичен център пледира за отказ от „безкрайните войни“ в полза на решителната дипломация за постигане на мир.

Това означава, че мозъчният тръст ще се бори за изтеглянето на американските войски от Афганистан и Сирия, за завръщане към ядрената сделка с Иран, за по-малка агресивност към Русия и Китай и за политика, насочена срещу кампанията за смяна на правителствата в страни като Куба и Венецуела, както и за съкращаване на бюджета за отбрана.

Това е необичайно сътрудничество между двама мъже, които със своето богатство обикновено насърчават идеи, които са политически трудни за съгласуване, коментира в. „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“. Чарлз Кох е един от най-големите поддръжници на Републиканската партия и се опитва да определя дневния й ред. Джордж Сорос, от друга страна, е голям поддръжник на Демократическата партия и чрез неговата фондация насърчава демократизацията, особено на източноевропейските държави, което го направи персона нон грата в Унгария. „Те могат да бъдат наречени пълни противоположности, написа в. „Бостън глоуб“. Сорос е старомодният либерал на „новия курс“. Братята Чарлз и Дейвид Кох, които притежават общо повече богатство от Бил Гейтс, са ревностни поддръжници на десните, които мечтаят за намаляване на данъците.

Институтът, който започва работа през септември, носи името на шестия президент на САЩ Джон Куинси Адамс. Преди да стане президент, той е един от найЦдобрите дипломати на САЩ и е наричан „найЦвеликият държавен секретар в историята на Америка“. Като държавен секретар при президента Джеймс Монро той създава принципите на доктрината Монро, която утвърждава изолационизма спрямо Европа. В историческа реч в Деня на независимостта през 1821 г. държавният секретар Джон Куинси заявява: „Америка няма да отива в чужбина, за да търси чудовища за унищожаване. Съединените щати предпочитат свободата и независимостта на всички.“

„Отворено общество“ на Сорос и фондацията на Чарлз Кох ще финансират първоначално института „Куинси“ с по половин милион долара, като целта е годишен бюджет от 3,5 милиона долара.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране