03.06.2019 | 16:04
На борсата няма манипулации с цената на тока
Време е бизнесът и енергетиците да потърсят консенсус на базата на експертен диалог, казва проф. Атанас Тасев

-Как ще коментирате обвиненията от страна на работодателските организации, че пазарът на ток за бизнеса се манипулира, проф. Тасев?

-Нека първо изясним какъв е смисълът на съществуването на работодателските организации. По дефиниция ролята им е да защитават изнеса и да съдействат за решаване на неговите проблеми. Това следва да се извършва компетентно, диалогично и уважително към държавните институции,а не от позиция на силата, което поражда напрежение в обществото.

Следва да не се забравя, че ние сме държава от ЕС и нашето законодателство инкорпорира европейските директиви и прилага регламентите на ЕС. Процесът на либерализация в енергетиката, в това число борсовата търговия, е изпълнение на тези документи. Всяко отклонение от европейските директиви и регламенти води до наказателни процедури.

Съгласен съм, че прохождащият борсов електроенергиен пазар на този етап е нестабилен. Наблюдават се периоди на относително ниски цени, които се редуват с периоди на високи цени. Този пазар е изключително труден за прогнозиране, но не както се предполага поради манипулиране на ликвидността на борсата, а главно поради отказ на потребителите да формират портфейл, базиран на двустранни договори. Те може да се около 80% форуърд сделки и коректор като например 15% платформа „Пазар ден напред“ и 5 % платформа „Пазар в рамките на деня“. Това разпределение може да варира около посочените числа, но не повече от 10%.

Цените на пазара се определят от търсенето и предлагането, но когато се нарушават посочените пропорции на потребителския портфейл и борсовите играчи се концентрират в обеми около 70% върху платформата „Ден напред, привлечени от ниските котировки, цените реагират мигновено и нарастват.

Увеличението на ликвидността на борсата по силата на измененията на Закона за енергетиката, които извадиха всички производители на пазара (с изключение на ВЕИ до 1 мегават) не доведе до съществени промени във волатилността. Следователно за стабилизация на цените е необходимо потребителите да преминат към посочения по – горе модел, който масово се предлага в държавите с традиции в условията на либерализиран пазар. Наблюдавайки дейността на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) повече от 2 години, не мога да приема обвинението за манипулация. Борсата работа на платформата на норвежкия борсов оператор NORD POOL SPOT. На световните борси по същия начин се търгува злато, петрол, природен газ.

-Смятате ли, че изкуствено се създава дефицит на пазара на електрическа енергия?

-Не виждам как това може да се случи. Ангажиментът на НЕК е главно към доставките на регулирания пазар. На сайта на БНЕБ ежедневно се публикува информация за план-графиците за ремонт и профилактика на основните мощности, определящи ликвидността на борсата, което прави възможно планиране и адаптация на потребителския профил на участниците на пазара. Това е гаранция за избягване на възникването на конфликт по графика търсене – предлагане.

Ликвидността на енергийната борса е осигурена от държавните производители ТЕЦ „Марица Изток 2“, АЕЦ „Козлодуй“ и НЕК. НЕК е задължен да продава всеки час между 500 и 700 мегавата на „Ден напред“ с начална цена 44,10 лв.за мегават. Това правило се спазва стриктно и НЕК не може да се обвинява в нарушение и манипулация. Публично беше дадена квалификация на държавните структури в енергетиката като организирана престъпна група. Без да коментирам абсурдността на тази квалификация, мога да кажа, че Министерството на енергетиката реагира на обвиненията за ниска ликвидност на борсата. Очаква се НЕК да предостави до 900 мегавата на час. С последното изменение за Закона за енергетиката на пазара допълнително ще бъдат предоставени около 1,5 тераватчаса.

Като едно от държавните дружества, обединени в структурата на Българския енергиен холдинг, основният предмет на дейност на НЕК е производство и централизирана покупки и продажби, както и снабдяване с електрическа енергия. С това НЕК се справя добре.

Функцията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е да осъществява мониторинг и контрол на пазара на електроенергия и да сигнализира, когато констатира нередности. Доколкото знам в момента ЕКВР извършва проверка именно на темата с високите цени около почивните дни в началото на май, като от енергийната борса са изискани документи за всички извършени търговски сделки в рамките на коментирания период. Недопустимо е да се твърди, че точно тези, които представляват държавата, извършват манипулация на пазара.

-Какво смятате за създаването на Българската независима енергийна борса?

-Преди създаването й всички сделки се сключваха на платформите на държавните дружества – АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица Изток 2“ и НЕК. Несъмнено централизирането на сделките на БНЕБ прави търговията прозрачна. Енергийната борса представлява централизиран пазар на едро на електрическа енергия и на нея имат право да участват единствено регистрирали се дружества, които са потребители, производители и търговци, притежаващи лицензия, която се получава след като са покрили множество критерии и предоставили сериозни обезпечения.

По мое мнение създаването на енергийната борса в България повлия благоприятно на енергетиката на страната като цяло. Чрез официалния сайт на борсата всеки заинтересован може по всяко време да се информира за продажните цени и количеството електрическа енергия, които са изтъргувани. Освен това създаването на БНЕБ беше ангажимент на страната ни към Европейската комисия, който БЕХ изпълни, за да подобри регулирането на процеса.

-Какво мислите за въвеждането на търговията рамките на деня и „Ден напред“?

-Борсата стартира активна дейност през 2016 г. и считам, че функционира успешно. Несъмнено въвеждането на сегмента „В рамките на деня“ спомага за по-добра балансираност на пазара. Съседните пазари като Румъния, Сърбия и Унгария също предлагат търговия в „Рамките на деня“ и техният опит показва, че въвеждането на този тъп търговия се отразява положително на всички участници. Напоследък се говори и за обединение на пазарите „Ден напред“ и „В рамките на деня“ на държавите на Балканския полуостров, което според мен ще окаже положителен ефект на сектора и се очаква да доведе до стабилизиране на цените на БНЕБ. това ще увеличи интереса за участие на нея на повече големи международни компании.

В заключение искам да напомня, че българската енергетика е пред решаването на сериозни проблеми, възникващи с решаване на съдбата на въгледобива и централите, работещи на въглища и за определянето на оптималния енергиен микс с хоризонт 2030-та и визия до 2050 г. Това изключва острото противопоставяне на потребители срещу производители, на ВЕИ срещу ядрената енергетика и обратно. Необходима е друга култура на потреблението, използване на съвременно методи за планиране и управление на потребление и генерация.

Време е бизнесът и енергетиците на потърсят консенсус на базата на цивилизован е експертен диалог. В противен случай още веднъж ще получи потвърждение една стара моя теза относно асиметричната корелация между стабилността на енергетиката и стабилността на държавното управление. Доказано от практиката, за да падне законно избрано правителство е необходимо съчетание на много и дестабилизиращи фактори или само един- нестабилна енергетика.

Самуил Огнянов, в. „24 часа“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране