21.05.2019 | 3:35
Никой не проверява смущаващи прокурорски връзки по делото „Иванчева“
Обвинителят Иван Гешев е поискал данните за имуществото на жената, с която живее, да бъдат заличени от публичната му декларация

Никой не проверява за косвена връзка между жената до заместник главния прокурор и бивш ръководител на спецпрокуратурата Иван Гешев и строителния предприемач Александър Ваклин, от когото според съда бившата кметица на район „Младост“ Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова са искали подкуп. Твърдението, че Гешев познава Ваклин се появи първо в сайта „Фрогнюз“ и това досега не е опровергано.

Справка в Търговския регистър сочи, че жената, с която Гешев живее на съпружески начала – Детелина Ханчева, е съдружник във фирмата „Отеа“ ООД, където си партнира с дружеството „М Консулт 95“ ЕООД, управлявано от Марио Кръковски. Последният е бил съдружник с Ваклин в „МС Консулт 2004“ ЕООД до 23 март м.г., по-малко от месец преди показната акция срещу Иванчева. Ханчева сключва и няколко имотни сделки с фирма, управлявана от Кръковски. Последната ѝ сделка е от декември 2017 г., когато купува 0.89% идеални части от парцел в столичния квартал „Зона Б17“ от „МС Консулт 2010“ ЕООД. Година по-рано пък купува от това дружество гараж и паркомясто в кв. „Илинден“. От имуществената декларация на Гешев пред Инспектората към ВСС не става ясно какво притежава Ханчева. Той изрично е отбелязал, че „не желае да бъде публикувана информацията относно лицето, с което се намира във фактическо съжителство на съпружески начала“. Тази възможност му дава Законът за противодействие на корупцията.

Показанията на Ваклин са ключови за обвинението на прокуратурата срещу Иванчева и Петрова, които на първа инстанция получиха присъди от 20 и 15 години затвор за поискани 187 500 евро, за да придвижат преписка за строителство. Самият Гешев присъстваше на показния арест на двете жени пред Спортната палата в София, където те бяха държани часове наред с белезници, докато прокуратурата извърши необходимите следствени действия. След акцията зам. главният прокурор се похвали, че задържаните „светнали като елхи“ заради белязаните пари, но съдът в крайна сметка отхвърли това твърдение, като в мотивите към присъдата изрично се казва, че Иванчева и Петрова не са пипали банкнотите.

Бизнесменът Ваклин твърдо отрече да познава жената до Иван Гешев. Пред bTV  той отхвърли версията да има някаква връзка между него и зам. главния прокурор. „През 1995 г. прекарах Нова година на студентски купон с господин Лозан Панов, знам, че е добър кулинар и прави хубава баница, но това значи ли, че имам нещо общо с ВКС?“, попита Ваклин, без да коментира бизнес отношенията на бившия му съдружник Кръковски с Ханчева. Пред „Дневник“ Гешев отказа да коментира лични въпроси и така нито отрече, нито потвърди свързаност с Ваклин. Вместо това той предпочете да атакува източника на информацията с думите: „Не чета „Фрогнюз“ по хигиенни съображения. На второ място – по делото КТБ, по което съм прокурор, има доказателства и данни за свързаност на журналисти от тази медия с подсъдими лица, намиращи се в Белград, респективно подсъдимият Цветан Василев. Така че очаквам всякакви неща, които могат да излязат от този сайт, и няма да се изненадам, ако кажат всичко – включително, че майка ми е човекоядец“.

„Сега“ също потърси зам. главния прокурор за коментар, който каза, че е в оперативка, и помоли да се обадим по-късно. До редакционното приключване на броя той не отговори на повторните обаждания. Не получихме отговор дали е отбелязал жената, с която живее, в частта за конфликт на интереси като потенциален такъв. Не стана ясно и дали ще направи имуществото ѝ публично достояние. От пресцентъра на прокуратурата пък заявиха, че още не са се запознали с материалите, публикувани във „Фрогнюз“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране