14.01.2020 | 23:59
Николай Радулов: ДАНС е усетил откъде духа вятърът и бърза да изтича преди него
Какво се случи с разследването, което ДАНС трябваше да направи и му беше възложено преди 6 месеца от главния прокурор, за сметките и офшорните компании на известни личности в България?

Проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност и бивш секретар на Министерството на вътрешните работи, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“.

Водещ: България генерира условия за пране на пари и финансиране на тероризъм, което повишава риска от извършване на тези дейности в нашата страна, се казва в Националната оценка на рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризъм в България, изготвена от ДАНС. В документа ДАНС посочва, че местни видни политически личности представляват висок риск от изпиране на пари, включително за влагане и разслояване на средства в чужбина, като части или целите суми впоследствие се връщат в Европейския съюз и България чрез редица схеми. Най-уязвимите за изпирането на пари икономически сектори включват: горивата и въгледобива, търговията на едро и дребно, недвижимите имоти, транспорта и селското стопанство – последното в контекста на измамите с еврофондове. Публичният сектор според документа е потенциално основен източник на средства, които могат да бъдат присвоени по престъпен начин и впоследствие да бъдат влагани и разслоявани чрез различни способи. Рай ли е за изпиране на пари България? Поканих за анализ експерта по национална сигурност и бивш секретар на Министерството на вътрешните работи проф. Николай Радулов. Проф. Радулов, в поредица от интервюта от поне три години насам с вас анализираме в това студио възможностите за пране на пари в България. Защо ДАНС сега ги видя?
Николай Радулов: Може би най-накрая са намерили специалист по връзки с обществеността, който е прочел нещата, които сме си ги говорили и ги е вкарал в едно единствено произведение, или пък са послужили като подбуда за анализ. Но всъщност първата статия, която аз пиша за „Хавала“, беше през 2012 година, тоест преди доста време, преди да чуят хората от ДАНС, че има такава система за анонимно препращане средства – „Хавала“. Много ми е интересно, тъй като наистина доста пълно се описват неща, за които и аз съм говорил, а и колеги граждански експерти са говорили, много ми е интересно дали това е резултат на някаква нова информация или просто обобщение на това, което е известно от твърде много време. Ние с вас сме говорили, че парите се движат, изпират у нас. Много пъти сме говорили вече за това, че организираната престъпност от Европа намира своя прекрасен партньор в лицето на българската организирана престъпност, за която властите и до днес продължават да твърдят, че не съществува. Тоест, щом не съществува, тя е невидима за властите. Интересно е, как са забелязали ДАНС проявите на тази организирана престъпност. Не се и съмнявам, че никой не може да помисли, че така описаните заплахи могат да бъдат резултат от действие на единични лица. Що се отнася до „Балканския път“, който служи за наркотици, за търговия, за трафик на хора, за всичко, за което се сетите, ние сме говорили пак многократни за него. Този път е отбелязан и от сръбските власти, и от турските власти. Знаете, че миналата и по-миналата година официалните турски всекидневници пишеха, как „Булгартабак“ и конкретни лица, български граждани, се занимават с трафик на цигари и пране на пари, и предаване на сериозни активи в посока към „Ислямска държава“. Тогава си спомням, че журналисти попитаха главния прокурор, прави ли се нещо по този случай, изяснява ли се? Той каза, че просто не знае да има такъв случай. Хубавото е, че сега може би новият главен прокурор ще научи, че има такива случаи и ще се активизира. Той поначало проявява завидна активност, което мога само да одобрявам. Надявам се, че и в тази посока ще я прояви.
Водещ: Проф. Радулов, кое провокира ДАНС да изготви високо критичната оценка за пране на пари в България?
Николай Радулов: Трудно ми е да преценя конкретната причина, защото вероятно има повод, който е различен от причината, но вероятно има и сериозна причина. И не знам дали тази причина не е предстоящ доклад на европейските специални служби, на Европейския съюз. Вие виждате, че преди няколко дни имаше интервюта по големите български телевизии на двамата известни като изобличители на италианската мафия – един известен прокурор Никола Гратери и един професор от италианския университет Антонио Никазо, които са написали поредна книга, в която отново съществува българската връзка. При толкова много информация, която се подава от външни източници, независимо от това какво им се иска на българските власти, независимо от това дали те знаят или не знаят за съществуване на организирана престъпност, няма как ръководството на ДАНС да не усеща, че ако не направи сега заявлението, утре или вдругиден ще е много късно и просто ще бъдат изобличени от данъкоплатците, а и от управляващите в недостатъчна компетентност.
Водещ: Питам се, питам и вас, след като прави такива констатации ДАНС, защо няма разследвания, защо няма арестувани, няма задържани, няма повдигнати обвинения? Как констатациите от доклада за пране на пари се материализират в съдебната система?
Николай Радулов: Това, което сега виждаме, е един, макар и подробен доклад. Всъщност не е сигнален доклад, който трябва да предизвика някакви действия. Макар че аз виждам в него основата на една заинтересованост, поне от страна на прокуратурата. Виждате, че в него се говори много неопределено: български бизнесмени, български банки, не се казва за кои банки става дума. Въпреки че една от банките миналата година беше станала известна с опита да трансферира доста голяма сума, конкретна банка. Аз също няма да спомена името й, защото банките много бързат да съдят тези, които им споменават в негативен аспект името. Но трябва да ви кажа, че има много голяма конкретика, дори ако се заровим в медийни публикации от последните 3-4 години. И ако прокуратурата пожелае, включая и от тези медийни публикации в „Хюриет“, ако се не лъжа, може да започне сериозно разследване. Защото вие разбирате, че когато има обвинение в международен трансфер и подпомагане на „“Ислямска държава“, то трябва да бъде разследвано. И, ако е истина, тези, които са виновни в това, да си понесат последиците. А пък ако не е истина, трябва да се изобличат лъжците. Не може една страна да остане абсолютно безчувствена към подобни обвинения в най-близката си съседка.
Водещ: В документа на ДАНС пише, че местни видни политически личности представляват висок риск от изпиране на пари. Това как да го разбираме? За кои става дума?
Николай Радулов: Не знам, дали в някакъв момент ще им стигне смелостта на ДАНС да споменат някакви имена. Защото нямам съмнение, че ДАНС имат повече информация от вас и мен. Но се питам във връзка с поредния дебат, който се върти в обществото, за безумните охрани, които се извършват от НСО, дали същите тези охраняеми лица, за които се питаме, защо се охраняват, не са част от това, за което се съобщава в доклада?
Водещ: Сочат се и като най-уязвими за изпиране на пари икономически сектори. Това са горивата, въгледобивът, търговията на едро и дребно, недвижимите имоти, транспортът и селското стопанство. Общо взето това е цялото ветрило на икономическия живот. Има ли нещо, което не е засегнато?
Николай Радулов: Няма нищо, което не е засегнато, но можеше да се посочи конкретиката, като например пътищата и боклукът. Те са модерни. Вчера, днес си говорим за тях, а пък това са класическите начини за печалби, за пране на пари, които мафията използва. Както знаете, у нас сме най-добри в правенето на пътища, за което може би твърдим, че ние сме строителите на пътища на Балканите и в Европа. Та се питам, дали този факт кореспондира с това, че ние сме и най-корумпираната, според европейската статистика, страна на Балканите. Има ли връзка между километража, който съобщаваме за новоизградени пътища, и големината на корупцията?
Водещ: Знаете ли, в доклада на ДАНС също има изречения, които са в някаква такава светлина, макар да не казват със същите думи това, което вие изговаряте. Като например: „публичният сектор е потенциално източник на средства, които могат да бъдат присвоени по престъпен начин“? Нали знаем за пътищата, че се строят с обществени поръчки.
Николай Радулов: Така е. И кой ги възлага, се знае, и кой се гордее с тези пътища – също. Ами, знаете ли, аз вече 7-8 години, може би от самото създаване на ДАНС, се чудя, дали ДАНС трябва да съществува в този вид или е абсолютно неуместен? Дали задачите, които законът му поставя, задачите, които му се поставят всекидневно от изпълнителната власт, включая и да проверява гъстотата на киселото мляко, наистина кореспондират с това, което трябва да прави една модерна служба, която основно трябва да се занимава с контраразузнаването, с корупцията. Значи, с контраразузнаването не се занимава, защото не знае кой му е противникът. Руснаците не са ни противници, защото с тях се обичаме и строим газопроводи. Абсурд е противници да са ни европейските държави и Щатите. Остава Иран. И се питам дали ние не убихме генерал Сулеймани, а Тръмп да си приписва заслугата?
Водещ: Проф. Радулов, разбирам чувството ви за хумор, но пак питам – за да стигне до такива констатации, ДАНС разполага с конкретни факти и данни. Те защо не са продължили в работата на прокуратурата и съдебната система? Ето това за мен е абсурдният проблем.
Николай Радулов: Пак няма да ви отговоря направо, а ще ви отговоря по еврейски – на въпроса с въпрос. Какво се случи с разследването, което ДАНС трябваше да направи и му беше възложено преди 6 месеца от главния прокурор, за сметките и офшорните компании на известни личности в България? Същото, което се случва и сега – неясни намеци, подхвърляния и нищо повече. Ако вие направите еди какво си, ние пък ще ви извадим кирливите ризи. Значи, кирливите ризи не се вадят просто защото са престъпления, а само като контрамярка за нагазване на нечии интереси. И тук виждам едно леко безпокойство, което се прокрадва в ДАНС, тъй като има едно смътно чувство за промяна, която, разбира се, не идва отвътре, а май ще ни бъде наложена отвън, и това чувство се подплатява от наличието на специален прокурор от Щатите, който трябва да наблюдава тук законността и как тя се спазва, и какво се случва с корупцията. Явно ДАНС е усетил, откъде духа вятърът и бърза да изтича преди него, за да не бъде пометен от вихрушката впоследствие.
Водещ: Е да де, но този специален прокурор също като вас и мен чете текстове, анализира ги и пита – а къде е конкретиката, какво не е направено, защо не е направено досега? И после?
Николай Радулов: Само че ние можем да си питаме в предаването колкото си искаме, както го правим от години, без да получаваме отговори. Упълномощеният от Щатите специален прокурор пита, иска отговори и когато не ги получава, може да създаде много сериозни проблеми.
Водещ: Дали намеците, които между редовете четем в този документ, не са насочени към напрежението в политическата ситуация у нас?
Николай Радулов: Определено двете неща са свързани. Само че доколко и дали политическата ситуация, която се оформи с ареста на Нено Димов, не е резултат от същото това нещо – да демонстрираме, че правим нещо в една област, за която от години се твърди, че сме най-корумпираната държава. Нищо не се е правило през годините, изведнъж сега трябва да се покаже, че има някакъв страхотен прелом. Много е възможно това да са клоните на едно и също дърво.
Водещ: Направи ми впечатление, че излизането на този доклад информационно бе заметено под килима. Разбира се, то се загуби в шумотевиците около казуса с водата, около ареста на един министър, но заслужава ли такова безразлично отношение?
Николай Радулов: Точно така. Бяха хвърлени и бомби, избухнаха взривове, дойде поредното убийство и геройското отиване впоследствие на цялото МВР на място – те също се оказаха в центъра на интереса на медиите. И постепенно тези новини, които могат да доведат до проблеми за гражданите, се замитат под килима.
Водещ: Те могат да доведат до големи проблеми и за управляващите.
Николай Радулов: Те за управляващите ще доведат до най-сериозните проблеми. Това, че някъде няма вода, управляващите никога не ги е притеснявало. Те винаги имат вода за пиене. И разни други неща, разбира се. Но, както казваше един министър от сегашното правителство, „като ставам сутрин и поглеждам в огледалото, се учудвам колко по-добре е всеки ден от предишния“. Най-вероятно това се отнася до министъра и неговото семейство, разбира се. Не съм уверен, че мисли толкова мащабно и че е говорил за целия български народ.

3 коментара

  1. Анонимен каза:

    Прокурора от САЩ е за да пази интересите на народа на България от собствените му корумпирани политици. И да въздейства с със средствата и законите с които САЩ разполагат срешу политиците на най-корумпираната страна съюзник която уронва престижа на САЩ с корупцията, беззаконоста и престъпноста си. Това че ДАНС и другите служби не работят е, не че не знаят ако не всичко доста от схемите за крадене и пране на пари в България които пари се изнасят от България. Бездействието на ДАНС и прокуратурата е заради това че тези корумпирани хора са от най-висшите държавни и политически кръгове на България, и агентите на ДАНС и прокуратурата много бързо ще си загубят работата.Ако Българските законоприлагащи агенции не започнат да работят и свършат работата,то САЩ няма проблем да накаже корумпираните Български политици според собствените си закони, и ше ги накаже.Много от откраднатите обществени Български пари са минали през банки свързани със или са в банки в САЩ.Българските политици и олигарси крият от народа си ограбеното от тях, но федералните агнеции на САЩ знаят къде са и в кой са откраднатите пари на Българския народ.

  2. plame каза:

    Za kokvo ni e ot Statite prokuror nali si imane nash nali ni kazvat politicite ce sme nezavisima darjava sme ama drug pat nali. Nie sme koloniq na Saedinenite shtati i sme teritoriq koqto uj e Evpopeiskiq saiz.

  3. РИКО каза:

    РИКО чука на портите ни

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране