04.05.2016 | 0:01
Обама нагъл: Само САЩ могат да диктуват правилата на световната търговия
Другите страни трябва да се съгласяват с решенията им, според американския президент

Обама уверява Конгреса, че ТТИП ще гарантира работните места на американските трудещи се, като ще премахне редица бариери, вкл. 18 000 вида налози за американски товари. Така щатските производители ще могат да увеличат износа си, а това означавало повече работни места.

Сключването на търговското споразумение с Европейския съюз ще позволи на САЩ да определя правилата на световната търговия, които ще трябва да бъдат приети и от останалите държави. Това написа американският президент Барак Обама в статия за в. „Вашингтон пост“.

„Строителството на стени за самоизолация от световната икономика би ни лишило от невероятни възможности. Затова Америка е длъжна да диктува правилата. Другите държави са длъжни да играят по правилата, установени от САЩ и неговите партньори. А Тихоокеанското споразумение ще ни позволи да направим всичко това“, пише Обама.

„Светът се променя и заедно с това се променят и правилата. САЩ, а не страни като Китай са длъжни да ги пишат“, добавя американският държавен глава.

Проектът ТТИП се конкурира с други икономически споразумения, в които участва Китай и в частност Регионалното всеобхватно икономическо партньорство (RCEP), което предвижда създаването на зона за свободна търговия между 10 страни от АСЕАН (Асоциацията на страните от Югоизточна Азия ) и 6 държави, които поотделно имат договорености с нея.

В статията си Обама критикува RCEP като заявява, че то не ограничава нелоялната конкуренция, изгодна за държавно субсидираните компании. Подобна договореност според президента не може да защити интелектуалната собственост на американските производители и ограничава свободата в интернет.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране