02.11.2023 | 21:37
По времето на евроатланците от „Промяната“ 94% от петрола е руски
Защо рафинерията на „Лукойл“ в Румъния няма дерогация, а българската има?

„За пореден път чух опорките на „Лукойл“ при участието на Денков при вас“. Това заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев пред БТВ по повод интервюто на Николай Денков вчера.  „Зададох си въпроса, защо рафинерията на „Лукойл“ в Румъния няма дерогация, а българската има. Техните танкери да не би да прелитат през Истанбул“, заяви Добрев.

„Кой го направи монополист. През 2020 година над 50% от петрола в „Лукойл“ е руски, а 2021 е 48%. Преди войната! Знаете ли какво става като идва „Промяната“ на власт. От 15 милиона барела руски петрол, той скача на 45 милиона барела, това са три пъти. Ами правителство на генерал Атанасов купи три пъти повече руски петрол от това на ГЕРБ. През 2022 дела е 94% е руски петрол, купен заради дерогацията на ниски цени. С 3 млрд. лв. разлика, която е в ущърб на българския потребител“, заяви депутатът от ГЕРБ.

Добрев показа и таблица с европейски държави, където има по-евтин бензин, без ДДС и акциз. Като това са 12 държави в ЕС: Австрия, Белгия, Хърватска, Германия, Гърция, Италия, Люксембург, Литва, Малта, Полша, Словения. Ние имаме един от най-скъпите бензин в Европа въпреки дерогацията.

Държавата е разрешила на Лукойл да купува евтин руски петрол по 60-70 долара и като се направи разликата от Румъния и България се вижда, че в България са дали 3 млрд. по-малко за петрол, но са ни взели същото по бензиностанциите. А Румъния е интересен пример, защото днес цената на бензина е 1.4 евро, а в България 1.42 евро.

„52% от петрола в България по времето на ГЕРБ не е от Русия, а от Саудитска Арабия, Ирак и други страни, а по време на евроатлантиците от „Промяната“ – 95% е руски петрол“, подчерта отново Добрев.

Той обясни, че дерогацията сама по себе си не е лошо стига ползите да са българските граждани. Добрев допълни, че грешка в закона няма и министъра на икономиката е трябвало отдавна да изпрати писмо до ЕК. „Защо кабинетът на Денков вече 4 месеца не изпраща писмо, за да може да започне мярката още от юни месец, като Лукойл ще внася пари във фонда, за да стигнат до българския потребител. Всеки тук обяснява, че нещо тук не може да стане, а не че те просто не изпълняват закона. Парламента си свърши работата, но после два поредни кабинета не си върши работата, за да вземем парите от „Лукойл“, каза още председателят на комисията по енергетика.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране