11.02.2020 | 22:59
Прокуратурата иска забрана на партията на Боян Расате
Това сдружение е организирало своя военна структура, твърди Иван Гешев
След разпореждане на главния прокурор Иван Гешев Софийската градска прокуратура е извършила проверка дали дейността на БНС отговаря на изискванията на закона. Част от действията по проверката на БНС прокуратурата е възложила на ДАНС.

„Това сдружение е организирало своя военна структура. Горното извеждаме от следното, събрани са много данни, които сочат, че членове на сдружението, негови симпатизанти и членове на УС участват в много изяви с военни униформи. Които са насочени към разпалване на насилие именно на такава расова, етническа, религиозна основа или полова принадлежност.“, заявява пред БНТ Антоанета Панчева – прокурор в Софийската градска прокуратура.

От прокуратурата твърдят още, че БНС организира подобни прояви вече цели десет години, с което е показало устойчивост на нарушенията си, а не инцидентност. Основателят на организацията Боян Расате коментира, че забраната не е толкова фатална.

Припомняме, че на 27 януари в агенцията за справка е бил повикан Емил Крумов, който е записан като член на управителния съвет на организацията. При проверка на входа тогава мъжът вади писалка тип „оса“ и се самоубива. Случаят се разследва от прокуратурата.

От държавното обвинение припомнят, че при обиск в дома на Крумов са открити голямо количество оръжия, свастики, нацистка литература, снимки и произведения на Хитлер. Подобни материали са открити и в домовете на други активисти на организацията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране