29.10.2019 | 22:27
Русия се закани за ответни мерки заради случая с шпионина
Той не обявен за персона нон грата и има 24 часа да напусне страната

Русия ще предприеме ответни мерки във връзка с изгонването на руски дипломат от България. Това предупреди заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко, цитиран от ТАСС.

„Разбира се, ние ще разгледаме ответни мерки, както е прието в дипломатическата практика“, заяви той.

По-рано днес Министерството на външните работи на България обяви, че уличеният за шпионин руски дипломат в София е обявен за персона нон грата. Причината е, че дипломатът не е напуснал България, както беше съобщено в понеделник. От МВнР уточниха, че от българска страна е отправено устно искане руските институции да отзоват своя служител в рамките на 72 часа. Днес на дипломата му е била връчена нота, че не е желан у нас и има 24 ч. да напусне България.

За случая се разбра в понеделник, когато от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година. Засега името на дипломата не е обявено официално.

Ден по-рано Външно обяви: “ В петък МВнР беше сезирано от прокуратурата на Република България относно действията на руски дипломат. От страна на ДАНС бе получена допълнителна информация по случая. При тази ситуация същия ден бе проведена среща с руския посланик, на която бяха обсъдени въпроси от двустранен интерес, включително и този. Срещата премина в конструктивна атмосфера. От българска страна бе отправено искане руските институции да отзоват своя служител до края на деня днес (понеделник). По информация на МВнР въпросното лице вече е напуснало територията на Република България“. Сега обаче се оказва, че въпросният дипломат всъщност не е напуснал не само в понеделник, но и във вторник.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране