26.07.2019 | 0:06
Сектор „Свиневъдство“ е под огромна заплаха
Няма заразено месо в търговската мрежа, твърди министърът на земеделието Десислава Танева

Десислава Танева – министър на земеделието, храните и горите, в интервю за предаването „Сутрешен блок“ по БНТ

Водещ: Трагедия – така местните хора и стопаните на един от най-големите свинекомплекси у нас определят заразата, която проникна в село Бръшлен. 40 хиляди свине се унищожават там заради чумата. Другата свинеферма в Русенско, в село Николово продължава умъртвяването на 17 хиляди прасета. Има ли опасност целият отрасъл да бъде заличен, има ли допуснати грешки, закъснели мерки на държавата? Как ще се загробват толкова тонове животни без опасност от екокатастрофа? Къде са ни екарисажите? Как ще се обезщетяват засегнатите? Ще стане ли свинското деликатес? Може ли заразено месо да стигне до чиниите ни? Толкова много въпроси към министъра на земеделието Десислава Танева, която вече е при нас. Здравейте и благодаря ви, че дойдохте.
Десислава Танева: Здравейте. Добро утро на всички зрители.
Водещ: Г-жо Танева, еврокомисарят по безопасността на храните пред БНР каза, че някой определено в държавата ни не си е свършил работата, били сме небрежни и затова сега имаме такова бедствие. Така ли е?
Десислава Танева: Да, аз слушах комисаря Андриукайтис, който винаги е помагал на България в предходния мандат, когато бях се борихме с заразен нодуларен дерматит по говедата, беше изключително бърз в подкрепата си за България.
Водещ: Но сега ни критикува.
Десислава Танева: Разбира се. Аз няма какво да кажа на критиките на комисаря. Със сигурност има повод за критика при условие на този пик, на който сме свидетели в момента. Юли и август са месеците и пикът на това заболяване. Със сигурност има мерки, които е можело да бъдат взети или да бъдат проведени по-добре.
Водещ: Вашият предшественик Румен Порожанов, който вие наследихте на поста, ли е направил тези пропуски? Кой е виновен?
Десислава Танева: Аз мисля, че ако сега тръгнем в темата „Кой е виновен“, това ще ни попречи и ще се отклоним от наистина много кризисната ситуация и спешните мерки, които сега се разбираме…
Водещ: Ще говорим и за тях, но нека да изчистим този въпрос. Защото критиката вече дойде, а ние ще искаме пари от тях.
Десислава Танева: Да, ние сме поискали още миналата година. От всички средства, които миналата година са били похарчени за тези мерки, са по искане за възстановяване на 1.4 милиона, но до момента нямаме решение за това. С комисаря имаме добра комуникация. Аз, между другото, на предния съвет на министрите си говорихме, сега, за тези ние имаме постановление на Министерския съвет за разходите за сегашната кризисна ситуация. Те, разбира се, няма да са достатъчни предвид това, че вече имаме огнища в промишлени свинекомплекси и броя на животните, но има ред, това наистина са, Бръшлен е един от най-добрите свинекомплекси като мерки за биосигурност, безспорно е, че ще бъдат получени обезщетенията в този случай, и има и спешен ред. И ние по този начин започваме комуникацията за финансова подкрепа от Европейската комисия – ще обясним всички мерки, които в момента прилагаме.
Водещ: Колко ще бъдат тези обезщетения? Това са били 60 хиляди свине, които си отиват.
Десислава Танева: Има наредба, по която по определен ред, който трябва да се спази със съответното досие от регистрирането на обекта, на животните, до унищожаването им, протоколирането им и пазарната оценка по оценител се плащат.
Водещ: Приблизително?
Десислава Танева: В никакъв случай не мога да кажа и ще ви обясня защо. Защото са различни категории животните и всяка от тези категории според броят им носи различна цена. Но в общ план цената, която биха получили като обезщетение, ще бъде равна на пазарната, и тя обективно се определя. Това винаги е практикувано в такива случаи не само със свине – с говеда, пилета. Не е имало тема по отношение на този размер.
Водещ: Онзи ден стана ясно, че приблизително 2 милиона ще струва обезщетяването на свинефермата в Николово.
Десислава Танева: Това са очаквания, порядък.
Водещ: Очаквания, което означава, че тук имаме повече от 2 пъти в Бръшлен, значи сметката приблизително става…
Десислава Танева: Това е по очакван порядък.
Водещ: Очакван порядък, милиони?
Десислава Танева: Така е. Със сигурност става въпрос за милиони.
Водещ: Еврокомисарят по безопасността на храните казва, че има опасност да си загубим цялото свиневъдство. Ще успеете ли някак да елиминирате тази опасност или вече всичко е извън контрол?
Десислава Танева: Огромен риск наистина. Сектор „Свиневъдство“ индустриален, задоволяващ почти половината от месното производство с месно производство свинско е под огромна заплаха. Това са фактите. Вътрешното ми убеждение и желание разбира се, няма как, че ние трябва да спрем това разпространение и трябва със сигурност да спасим сектора – един много добър сектор. Най-лошото е, че в тази 10-километрова зона, която е определена, в момента рисковата зона около сегашните две огнища на Николово и Бръшлен има още 2 свинекомплекса с над 40 хиляди общо прасета.
Водещ: Които са блокирани сега.
Десислава Танева: Които са блокирани, да. Търсим варианти след като приключим темата с унищожението на свинете за санитарни коридори по повод тяхната продукция. Изключително тежка ситуация.
Водещ: Тях може ли да ги обезщетявате заради това, че всъщност те са блокирани и не могат да търгуват с месо?
Десислава Танева: Всичко, което като мерки е допустимо от Комисията, можем да го поискаме и да търсим варианти.
Водещ: Защото и те търпят загуби.
Десислава Танева: Да, по принцип като възможност това е последваща след прякото обезщетение. Всичко, което е възможно като обхват, повярвайте, ще бъде направено. От 2 седмици на терен заедно с екипите на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), който в крайна сметка е ветеринарният орган в държавата, са професори и научни сътрудници на тема „Вирусология АЧС“ (Африканска чума по свинете), от Центъра за оценка на риска, от университети, които в крайна сметка го правят като съпричастност, и аз използвам случая да им благодаря, да обясняват на хората какво е АЧС, какво трябва да правим.
Водещ: Обаче това е закъсняло, и вие го признавате.
Десислава Танева: Със сигурност е било и било по-добре да бъде направено по-рано. Но ние сме в тази ситуация и ние трябва да направим всичко спешно по възможно най-добрия начин.
Водещ: Въпросът е, че сега тези мерки дали не е твърде късно? Дали не е след дъжд качулка, г-жо Танева?
Десислава Танева: Ние нямаме друг вариант, изход, освен много бързо да се организираме и на място да убедим всеки от служителите, които са част от екипите за провеждане на тези мерки, как трябва да ги направят. И съзнанието – това е най-важното. Това е било забелязано от експерти от Комисията, които вчера по наша покана бяха на терен – съзнанието на всеки човек в тези райони в България, че тези мерки трябва да ги изпълняваме не за да докажем, че сме ги изпълнение, а да ги изпълняваме по съзнание, за да предотвратим разпространението на заболяването.
Водещ: Само да го изчистим този момент. Миналата година Румъния пламна.
Десислава Танева: Румъния продължава.
Водещ: 250 хиляди прасета бяха убити там.
Десислава Танева: 200 и повече даже.
Водещ: Близо сме. Тутраканци пламна миналото лято. В този период от време ние правихме бутафорна ограда. Тя свърши ли работа? Какво друго не правихме? Нека да го изчистим този момент.
Десислава Танева: Аз мога да кажа аз като съм встъпила от 2 месеца какво съм направила. Първото ми решение за промяна на мерки е 7 дни след встъпването ми в мандат. Сега, по отношение на оградата има различни становища и мнения.
Водещ: Каква е според вас?
Десислава Танева: Центърът за оценка на риска казва, че било добре.
Водещ: Според вас?
Десислава Танева: Останалите колеги казват, че не е имало смисъл. Но каквото и да е…
Водещ: Според вас?
Десислава Танева: Аз не съм ветеринарен специалист. Бих се въздържала от личен коментар, защото ние тук трябва да търсим професионално становище. В крайна сметка каквото и да е направено, е било по-добре да се направи, отколкото да не се направи.
Водещ: Явно не е било достатъчно. Добре, понеже много хора са притеснени…
Десислава Танева: Да, очевидно е трябвало още да се направи.
Водещ: Очевидно е трябвало.
Десислава Танева: Да, това е нормално. И трябва да има притеснения.
Водещ: Много хора са притеснени. Можем ли някак да ги успокоим тези хора и как в тази ситуация?
Десислава Танева: Въпросът е, че притеснението трябва да се превърне в осъзнати действия за изпълнение лично към нас, към личните ни стопанства, към движението в районите, че мерките се правят не за нещо друго, а да се спре тази зараза. И винаги ми опонират: „Ето, в Румъния се разкарват прасета“. Ами да, Румъния нищо не прави, за да ги ограничи. Има над 1 600 огнища вече, които са обявени. Да, разхождат се прасета – ако ние искаме да направим всичко това и при нас положението ще стане още по-тежко. Единственото, което трябва в момента да направим, и пак казвам – от 2 седмици научният потенциал, съпричастен към темата, откликнал на нашите молби, е също в тези райони. Но истината е, че има какво още да правим и за 2 седмици не можем така да променим съзнанието. Освен това, нека да бъдем обективни – един от големите рискове и вектори на разпространение на заразата е личното стопанство. Идват местни избори, отива екипът при кмета на населеното място, неговата тема е да има политическа подкрепа.
Водещ: Защото вотът наближава.
Десислава Танева: Защото вотът наближава, и не да каже къде са наистина личните стопанства със свине, за да бъдат наистина унищожени като източник на зараза и да предпазим промишленото свиневъдство, наистина трудно е на терен.
Водещ: Със сигурност е много трудно, обаче тези хора с личните стопанства, може би ако миналата година още бяхме обикаляли от къща на къща, както казва еврокомисарят, можеше да има някакъв резултат.
Десислава Танева: Да, твърдя, че от 2 седмици се обикаля от къща на къща.
Водещ: От 2 седмици се обикаля от къща на къща. Имате ли, само да ви попитам, нещо вариант някак…
Десислава Танева: Да, не само. Преди са го правили само ветеринарите, сега го правим съпричастно, включително и искам да кажа, че получавам огромна подкрепа от МВР.
Водещ: Само да ви попитам – може ли да се намери нещо, знам, че законово не може, но да се намери някакъв механизъм, така че тези в личните стопанства също да получат обезщетение при условие обаче, че няма да гледат в бъдеще, докато се овладее положението?
Десислава Танева: Най-важното условие е да не се гледат свине в личните стопанства, особено в краткосрочен план и идните месеци, това категорично, даже 2 години. Сега, експертите, които вчера снощи имахме пак среща за, разбира се, бележки от тяхна страна, тяхното виждане беше много полезен разговорът – ние ще вземем мерки във връзка с този разговор днес, темата с личните стопанства за цяла Източна Европа е един и същ. Там Комисията, разбира се, не позволява обезщетение за отглежданите свине.
Водещ: Да, ще може ли да се намери вариант?
Десислава Танева: Самите експерти казаха, че ще комуникира в Комисията, защото този проблем е един и същ за цяла Източна Европа и той трябва да намери принципно решение. Иначе, към настоящия момент държавата и правителството са отпуснали достатъчни средства за подкрепа на стопаните. Но за обезщетение на нерегламентирано отглеждани свине в лично стопанство Комисията не допуска такова обезщетение, то няма да бъде рефинансирано, и ние търсим вариант да подкрепим тези лични стопанства, защото в крайна сметка, тези животни се гледат за традицията ни по Коледа. И в този вариант мислим. Но още нещо искам да кажа…
Водещ: Моля ви, искам да ви питам още много неща, г-жо Танева, наистина са много въпросите.
Десислава Танева: Със сигурност.
Водещ: За екарисажите. Оказа се, че ние нямаме екарисажи. Хората се притесняват да не стане някоя екокатастрофа. Дунав е там, подпочвени води. Изобщо, това е огромна маса, която трябва да бъде загробена. Има ли опасност да стане някоя екокатастрофа?
Десислава Танева: Не, категорично. Ще обясня. Първо, снощи бях информирана, че един от екарисажите работи – във Варна.
Водещ: Само той ли работи?
Десислава Танева: Да, той работи. То в България има два – Шумен и Варна. Във Варна работи екарисажа. Има също други лица с инсинератори мобилни, които извършват тази услуга. Истината е, че ветеринарните власти смятат, че унищожението на заразените свинекомплекси трябва да става със загробване, защото в противен случай рискът от разнасяне на заразата е по-голям. Снощи експертите от Комисията, единият беше специалист по домашна свиня, другият по дива свиня, казаха категорично, че масовата практика в Европа по отношение на справяне с АЧС е да бъде загробване на място. И това е била масовата практика. Вече умъртвяването става по хуманен начин – ние изпълняваме тези условия. Самите места за загробване се определят пак по съответна нормативна процедура, има наредба за това от всички служби, включително и екологичните, така че по никакъв начин не можем да го говорим.
Водещ: Добре, гарантирате, че няма да се стигне до екокатастрофа?
Десислава Танева: Разбира се. Всеки от задължените лица като си изпълнява задълженията няма как да стане това.
Водещ: Добре. Има ли опасност от това заразено месо вече да е в търговската мрежа и да стигне до чиниите ни?
Десислава Танева: Първо, искам да кажа, че това е страшно икономическо заболяване. То не застрашава здравето на хората. Самото месо след термична обработка е напълно годно за консумация. И паника в този смисъл не трябва да се всява. Извън това искам да кажа, че до момента няма установено заразено месо влязло в търговската мрежа. Второ, още 2 месеца назад БАБХ си работи стандартно, особено след вече регистрирането на огнищата, всичко, което отива на кланица, всяка партида й се взима проба за АЧС и тогава влиза в мрежата. Така че в този смисъл, всички мерки за недопускане на такова месо са изключени. Истината обаче е друга, че месото трябва да влиза само от регламентирани обекти. Аз затова се връщам на втория въпрос – личен двор говорим, ама вие знаете ли, че в тип „лично стопанство“ сме намирали по 100 свине, които човекът има поминък. Без мерките за биосигурност, без регистрация…
Водещ: Тоест, ако се закупи нерегламентирано, може и да ни стигне до чинията?
Десислава Танева: Ако закупи от нерегламентиран източник, никой не може да даде тази гаранция. Затова тези лични стопанства, особено в тези зони сега инфектираните, които ги обявяваме със заповед, на практика умъртвяваме тези лични стопанства.
Водещ: Два милиарда може да са щетите – това го каза шефът на БАБХ д-р Илиев. 2 милиарда, ако вие не се справите. Така ли е? Толкова ли е?
Десислава Танева: Сега ще дам статистически данни за сектора. Не бих могла да кажа, мисля че това са, има доста висока доза емоция в тази цифра, но истината е, че зависи в какви ограничения бихме влезли според разпространението на заразата. Първо, искам да кажа, че БВП за 2018 година по статистиката, която дава сектор „Свиневъдство“ е около 250 млн. лева. За 2018 година по статистика приходите по продажби са 600 млн. лева с ДДС. В смисъл, това е пряката загуба.
Водещ: Пряка, но те няма да могат да работят колко време тези свинекомплекси след откриване на заразата?
Десислава Танева: След откриване на заразата, след унищожаване, загробване, след прекъсване на разпространението на заразата, и вземане на проби, че няма АЧС, в много кратък срок, даже след 40 дни може да се започне с репопулация по определен пак от ветеринарните власти и науката метод – първо с малка репопулация, пак с проби. Така че този срок не е много дълъг, ако ние успеем да спрем заразата…
Водещ: Дано да успеете.
Десислава Танева: … и да предотвратим разпространението. Всичко това зависи наистина от скоростта, с която съзнанието на всички ангажирани, на всички хора, които по някакъв начин са част от тази социална общност, от хората, които живеят по тези меса, разберат, че мерките трябва да ги прилагат все едно, че пазят себе си, а не да ги отчитат на властите.
Водещ: Мислите ли и финално, пропуски има? Това вече го казахте.
Десислава Танева: Има и в наши служители. В Зидарово ония ден, когато се откри огнище в Бургаска община, са получени снимки в министерството от защитно облекло на полето след заравяне. Днес има там проверка. Ние освободихме веднага директора на дирекция – една репортерка искала да види процеса, и той й дал това защитно облекло. Ние не правим зрелища.
Водещ: Добре. финално – ще има ли още засегнати индустриални свинеферми или ще се справите всичко да спре дотук?
Десислава Танева: Не мога да дам такава прогноза. Ние правим всичко възможно. Всичките ни усилия са насочени натам да няма повече индустриални фирми. Но истината е, че трябва мерките да са много безусловни спрямо личните стопанства. И съвсем друга тема е дивата свиня и горските територии. Там днес ще направим отново промени според показанията на експертите. И вероятно утре сутринта ще извикаме и председателите на ловните съюзи в България за комуникация, тъй като както в България, така и във всички страни с този проблем е имало пак сблъсък разбира се на виждания между тези страни. Много е тежка ситуацията. Аз използвам случая да благодаря на БНТ като единствената телевизия, която влезе така в разбирането и вие ни излъчвате образователния клип какво е АЧС и как да се предпазваме.
Водещ: Ще ви го излъчваме още. Само че и той, според мен, беше закъснял.
Десислава Танева: А това го направихме веднага, когато можах да организирам това.
Водещ: Благодаря ви много, г-жо Танева. Много тежко положение във вашия ресор в момента.
Десислава Танева: Благодаря. Искам да кажа на хората, че трябва да запазим спокойствие, трябва да бъдем много стриктни, за да овладеем всичко това. Не е най-трудният процес после на възстановяване, въпросът е, че трябва да спрем заболяването.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране