10.10.2019 | 15:53
Скандалът в БНР се задълбочава
Набедиха генералния директор и в измами с обществени поръчки

Срещу генералния директор на БНР Светослав Костов има сигнал в прокуратурата – за нарушения при обществени поръчки, включително „надписани“ договори, със завишени суми, за изчезнала информация от служебни компютри.

Сигналът обаче буквално бил постъпил вчера (9 октомври) и тепърва държавното обвинение прави проверки т.е. тепърва ще става ясно дали и кога ще има обвинителен акт. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на специалното си изслушване в парламента.

Според Цацаров, за събитията в БНР и спирането на „Хоризонт“ и „Преди всички“ за около 4 часа и половина на 13 септември има две групи, които твърдят различни неща. Първата група, представена от главния прокурор чрез показания на журналистката Силвия Великова, обяснява спирането на програма „Хоризонт“ с външен натиск.

Цацаров посочи показания на Великова, че генералният директор Светослав Костов инициирал среща с нея в Борисовата градина на 11 септември. Там Костов ѝ обяснил, че трябва да я свали, защото го притискали и щели да орежат бюджета на БНР. Използвал е аргумент и за децата си – как щял да ги храни, ако Великова остане водещ на „Преди всички“ и водещ репортер в съдебния ресор на радиото.

Същевременно, Цацаров обясни, че има разминаване в показанията за случилото се на 11 септември в Борисовата градина. Генералният директор казва, че минал през Борисовата градина, видял Великова и нейна колежка, която била в майчинство, поздравил ги и продължил, обясни обвинител номер 1. Тепърва обаче прокуратурата ще търси показания от въпросната колежка – най-вероятно в рамките на досъдебното производство. „Аз лично не съм искал от никого да бъде заменяна Силвия Великова като журналист, отразяващ събития и като водещ на предаване“, казал Костов съгласно думите на Цацаров.

Що се отнася до командировката на Силвия Великова в Стара Загора точно на 13 септември – да обучава кадри там, твърденията пак са две. Директорът на радиото в Стара Загора казва, че заповедта е била спешна, докато Светослав Костов твърди, че заповедта била планирана и предварително съгласувана – за да обучава Великова млади колеги в специална академия.

В обобщение главният прокурор заяви, че наблюдаващият прокурор ще образува преписка, защото има данни за престъпление при спирането на сигнала на 13 септември. Сотир Цацаров отговори и на въпрос на депутата от БСП Александър Симов – ще бъдат изискани разпечатки от всички мобилни комуникации на посочените в свидетелските показания участници в цялата история.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране