07.07.2019 | 11:38
Субсидията не е основното, което държи партиите живи
В ГЕРБ ще се обсъжда нов размер на членския внос, съобщи председателят на ПГ на партията Даниела Дариткова

Даниела Дариткова, председател на групата на ГЕРБ, в интервю за предаването „Тази събота“ по бТВ

Водещ: Мой гост сега е председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. Здравейте.
Даниела Дариткова: Добър ден.
Водещ: 1 лв. за спечелен глас вместо 11. Кажете, г-жо Даритков, ще унищожи ли това партиите, както се опасяват от БСП, от НФСБ и от ВМРО, които не ви подкрепиха в пленарната зала?
Даниела Дариткова: Категорично не смятам, че субсидията е основното, което държи политическите партии живи. И съм убедена, че големите политически партии би следвало със сериозна история да се справят с всяко предизвикателство. Още повече, че подобна субсидия не е новост в нашия политически живот. Тогава, когато е приета първоначално идеята за субсидиране от държавата, субсидията на партиите е била отново в размер приблизително толкова, колкото сега приехме вчера. Аз смятам, че политическите партии би следвало да чуват гласа на обществото, гласа на хората, защото ние се позоваваме на този глас – референдумът, 2,5 млн. български граждани прецениха, че политическите партии би следвало да се справят, да предлагат политики именно с такава субсидия.
Водещ: Странното е обаче, че този референдум се проведе преди 3 години. Ако вие чувате гласа на народа с три години закъснение, това би било притеснително.
Даниела Дариткова: Ние го чухме още 2017 г., когато направихме предложения решенията на референдума за мажоритарен избор и за субсидия от 1 лев да влязат в пленарна зала и да бъдат гласувани, само че бяха отхвърлени тогава.
Водещ: Да, тогава бяха отхвърлени.
Даниела Дариткова: Аз смятам, че трябва да се следи настроението на обществото към партиите. Ниската избирателна активност на последния европейски вот беше един такъв знак за нас. Смятам, че този дебат е важен, но той не се състоя по същество, защото всички спориха за размера – 1 лв, 11 лв. Никой не изложи конкретно какво означава нормален живот на една партия.
Водещ: Включително и вие. Защо избрахте 1 лев? Така и не разбрахме.
Даниела Дариткова: Ние избрахме този лев, защото това беше решението на българските граждани.
Водещ: Но там няма сметки, няма преценка, няма разумни аргументи.
Даниела Дариткова: Очаквахме да се чуе в рози дебат именно необходимостта от това партиите да финансират определени свои дейности, да имат офиси, да поддържат контакт с хората по места. Затова ние приехме допълнителни решения, които да облекчат тази дейност, а именно възможността офиси да се предоставят безплатно от общините и държавата.
Водещ: Опасявате ли се, че в някакъв бъдещ момент това законово положение би могло да се обърне срещу самите вас? Имам предвид срещу ГЕРБ.
Даниела Дариткова: Ние смятаме, че дебатът може да продължи. Така или иначе в момента субсидията се регламентира в Закона за държавния бюджет. Трябва сериозно да се прегледа и Закона за политическите партии. Тази дискусия не можа да се състои на фона на това гласуване за изменянето на Закона за държавния бюджет и затова аз смятам, че може да продължат дискусиите. Но в рамките на това решение имахме голямо обществено одобрение.
Водещ: Корнелия Нинова беше някак най-ярка в критиките си. Тя каза: „Опитвате да ни накажете финансово“. Да накажете финансово опозицията – има ли такива намерения въобще?
Даниела Дариткова: В никакъв случай, защото БСП е голяма партия. Те имат значителен брой гласове на последните избори и би следвало, ако разумно си правят сметките, да могат да финансират своята дейност със субсидията, която получават, защото на последните парламентарни избори те получиха много повече гласове, отколкото досега като опозиционна партия. Тоест, те сега разполагат със значителен финансов ресурс, който по някакви причини е изчерпан. Те нямат възможност сега даже да върнат надвзетите субсидии, доколкото разбрахме. Значи те също трябва да прецизират своята дейност и начина, по който организират партийната си работа.
Водещ: Структурата на вашето финансиране на ГЕРБ също показва, че вие сте много силно зависими от субсидиите, а процентът на финансиране от членски внос е незначителен, както и при другите партии. Това означава ли например, че в бъдеще може да вдигнете членския внос? Колко е той за ГЕРБ?
Даниела Дариткова: Членският внос е 2 лева. В промените в Устава на партията, които предвиждаме, той в бъдеще ще се определя от изпълнителна комисия. И да, трябва да се състоят разговори за размера на членския внос в политическа партия ГЕРБ, защото при партийна субсидия 1 лев ние ще имаме нужда от приходите от членски внос.
Водещ: Колко да стане? От 2 лева на?
Даниела Дариткова: Предстоят разговори казах.
Водещ: Добре. Другият важен въпрос е за зависимостите от бизнеса. Бизнесът сега ще може да ви финансира, да ви спонсорира без лимит – това приехте в Закона. Опасявате ли се, че ще изпаднете в тежки зависимости от бизнеса, защото той ще ви финансира, но едва ли ще го направи заради черните ви очи? Той ще иска в замяна нещо.
Даниела Дариткова: В никакъв случай това финансиране няма да бъде обвързано с договаряне за определени услуги. Категорично смятам, че това ще направи процеса на финансиране от юридически лица прозрачен. Така или иначе досега в Закона за политическите партии фигурираше възможност за финансиране от субекти физически лица. Това като вариант не е също толкова изчистено от съмнения, защото социално слаби, които нямат доходи, или които получават различни видове социални помощи, също не е много логично да финансират политически партии или политически субекти, или предизборни кампании.
Водещ: Съгласна съм. Това е така.
Даниела Дариткова: Затова смятам, че този вариант с възможност физически и юридически лица да финансират партиите при пълна прозрачност, при ограниченията, които наложихме допълнителни вчера с невъзможност това да бъдат лица със задължения или с просрочени задължения, или регистрирани в офшорни зони. В сегашния закон съществуват и други ограничения за финансиране от чужди държави, от вероизповедания и всичко това…
Водещ: С други думи не се притеснявате, че в даден момент вие партиите може да станете слуги на бизнеса, който ви финансира?
Даниела Дариткова: Това вече зависи от морала, устойчивостта на самата политическа сила. За политическа партия ГЕРБ гарантирам.
Водещ: Нещо интересно ще ви цитирам, за да изчерпаме тази тема, от Валери Симеонов. Той каза така: „В България големите икономически субекти са контролирани, изнудвани и манипулирани от големите партии и най-вече от управляващите партии“. Съгласна ли сте?
Даниела Дариткова: Би следвало Валери Симеонов да даде факти и да потвърди по някакъв начин аргументирано това свое твърдение.
Водещ: Изнудва ли ГЕРБ бизнеса?
Даниела Дариткова: Категорично не.
Водещ: Добре. Тук сте и в друга важна роля. Вие сте не само председател на парламентарната група на ГЕРБ, но и председател на Здравната комисия. Край на монопола на Здравната каса – това предвиждат промени, които здравният министър Кирил Ананиев ще обяви на 15 юли. бТВ разполага с проекта, който предвижда Здравната каса да се конкурира с частни здравни фондове за здравна вноска.
Репортер: Част от пациентските организации вече са запознати с модела. Според д-р Стойчо Кацаров конкуренцията за здравни осигуровки би била само в полза на пациента.
Стойчо Кацаров: Всеки ще може да избира. Ако не ви харесва единият фонд, следващата година идете в другия, следващата година идете в третия. По този начин ги принуждавате те да работят така, че вие да ги изберете. А сега какво правят? Сега са задължени да бъдат в НЗОК, независимо дали им харесва, или не.
Репортер: „Новият модел е добър на хартия“, казват от Асоциацията на българските застрахователи и настояват да бъдат изпълнени конкретните им искания.
Кирил Бошов: Първо, дефиниране на ясен основен пакет, който да покрива базовите медицински нужди на всеки български гражданин. Второ, участие на частните застрахователни компании в пряка конкуренция с НЗОК.
Репортер: Според бившия здравен министър д-р Мими Виткова, която днес ръководи частен здравен фонд, моделът е неприложим. Невъзможно е един частен фонд да набере 1 млн. лица, за да излезе на пазара.
Мими Виткова: Работещите, които плащат здравната си вноски, са около 1,6 млн., ако не ме лъже паметта. Как ще се наберат 1 млн., за да стартира тази система?
Репортер: А икономисти, участвали в проекта, споделят, че има още много неизяснени въпроси.
Аркади Шарков: До каква степен ще бъде тази демонополизация и как може да се изравни функцията на НЗОК, която обществен осигурител, с един здравен застраховател?
Репортер: От Държавната здравна каса ще коментират, когато документът излезе официално. Предстои реформата да се дискутира от всички заинтересовани страни.

Водещ: Темата е изключително важна за всички ни. За демонополизация на Касата се говори вече години наред. Кажете ми, моля ви, като председател на Здравната комисия има ли днес воля управляващата партия наистина да сложи край на монопола на Касата?
Даниела Дариткова: Демонополизация като ангажимент на това коалиционно управление е записано в приоритети на управлението. Аз няма да коментирам моделите, които ще бъдат представени от Министерството на здравеопазването, защото това предстои, ще е некоректно предварително да ги обсъждаме. Смятам, че след като чуем това, което е изработено като финално предложение от Министерството в резултат на почти половин година работа на работни групи, в които участват всички заинтересовани, ще може наистина вече да се мисли и за реализация. Но това ще стане след като на 15 юли видим презентацията на министъра на здравеопазването.
Водещ: Преди да бъдете политик вие сте лекар. Като лекар ми кажете по-добре ли е наистина да се приключи с монопола на Касата и д има конкуренция между различно фондове за нашата вноска от 8%?
Даниела Дариткова: Ако трябва да сме терминологично коректни, не става въпрос за монопол, защото монопол имаме тогава, когато имаме един продавач, тоест един доставчик на услуги. В случая имаме много доставчици на услуги и един, който ги плаща – това е Националната здравноосигурителна каса. Трябва да се обсъжда проблемът през гледната точка на пациента, защото е важно наистина пациентът да получи по-добра услуга със средствата, които внася като здравни осигуровки и по-голям достъп. Това смятам, че трябва да бъде целта на една реформа. Ако ни убедят с предложението, което правят, че това ще се случи, аз съм склонна да подкрепя и да търсим решения нататък в законодателната интерпретация на предложените промени.
Водещ: Да, защото и тази рамка също е много важна. Отговорете, моля ви, на притеснения като на колегата ви Мими Виткова, която казва „Кой е този частен фонд, който ще набере 1 млн. здравноосигурени, за да може да се конкурира с Касата“? Това за 7-милионна България изглежда малко…
Даниела Дариткова: Не познавам осигурителния и застрахователния бизнес и не мога да отговоря на този въпрос, но в работните групи участваха представители на застрахователите. Вероятно е преценено, че така трябва да се случи и че има способни фондове да наберат толкова пациенти, защото това ще гарантира стабилност на съответния фонд.
Водещ: Точно така. И може би ще трябва…
Даниела Дариткова: най-важното е да няма селекция на пациенти.
Водещ: Последен въпрос. В неделя ви предстои конгрес на ГЕРБ. Какво да очакваме от него?
Даниела Дариткова: В неделя ще имаме Национално събрание, на което ще се промени Уставът на партията и ще се гласуват оставки на членове на изпълнителната комисия. Смятам, че ще протече конструктивно.
Водещ: Липсва ли ви Цветан Цветанов?
Даниела Дариткова: Така или иначе темата за нас е приключила, защото той не е член на парламентарната група на ГЕРБ, и в парламента се опитваме да се справяме с всички предизвикателства.
Водещ: Все пак вие го наследихте на този пост. Вече 3 месеца сте председател на парламентарната група почти.
Даниела Дариткова: От 28 март.
Водещ: Да, почти. Търсихте ли през рова време съвети от него – как да ръководите групата, в каква посока, как да балансирате между различните интереси и в групата, и в парламента?
Даниела Дариткова: Разговаряхме.
Водещ: Кога разговаряхте с него за последно?
Даниела Дариткова: Преди няколко седмици може би.
Водещ: Добре, Благодаря ви за този разговор. Това беше Даниела Дариткова, председател на парламентарната група на ГЕРБ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране