28.09.2019 | 11:38
Светослав Костов: Започна да ми мирише на някакъв вид саботаж
През 2001 г., при изтичането на мандата на един генерален директор, започват протести и спиране на радиото. 18 години по-късно, при приключване на мандата на същия генерален директор, пак има протести и спиране на радиото. Не правя внушения – само факти, заявява шефът на БНР в интервю за bTV

В интервю пред журналиста от bTV Канна Рачева генералният директор на БНР Светослав Костов намекна, че е жертва на „някакъв вид саботаж“ и свърза протестите срещу неговото ръководство, както и спирането на радиото, с управлението на неговия предшественик Александър Велев. Костов повтори, че няма намерение да подава оставка, както го призова Съветът за електронни медии (СЕМ) вчера, и ако медийният регулатор стартира процедура по предсрочно прекратяване на мандата му, ще си търси правата.

Ето и пълния текст на интервюто:

Вие сте на ход. Какво ще направите?

Оставка нямам намерение да подавам. И причините са няколко – не получих право на отговор след като СЕМ беше използван като рупор за едни недоказани твърдения, за едни откровени лъжи и за неистини, които чух по мой адрес. Освен това, в момент, в който тече прокурорска проверка, в момент, в който има сформирана анкетна комисия в Народното събрание и до дни Сметната палата и АДФИ (Агенция за държавна финансова инспекция) ще влязат в радиото, за да проверят защо се стигна до този дефицит от 4 млн. лева за първи път в историята на БНР, и всички неизгодни договори, сключени от бившето ръководство, в момента, в който се намираме в предизборна кампания, би било отстъпление и на мен също започна да ми мирише на някакъв вид саботаж.

Само че от СЕМ казаха, че следващата седмица ще я гласуват. Достатъчно е само трима да си вдигнат ръцете „За” и вие си тръгвате. Какво печелите с тази една седмица?

Не мисля, че печеля, не мисля, че и губя нищо. Радиото продължава да си работи, ръководството – Управителен съвет, генерален директор и останалите директори, продължават да работят, защото ние трябва да осигурим тези документи, които ни искат и от прокуратурата, и от Сметната палата.

От прокуратурата, това което са искали, вие вече не сте ли го дали? Мина доста време.

Продължават с различни искания.

Няма ли да ви е неудобно следващия петък? Ако си вдигнат ръчичките трима, вие трябва да си тръгнете и ще има и.д..

Най-малко няма да ми бъде неудобно. Ако съветниците и юристите в СЕМ преценят, че имат основание според договора ми за управление, да стартират такава процедура, аз вече съм се консултирал с юристи и ще търся своите права по закон.

Кому е нужно това? Защо трябва да се стига до такава крайност, след като днес те поискаха вие да се оттеглите и ви дадоха една седмица да го направите сам, а не да гласуват?

Кому е нужно това, наистина… По време на избори, по време на всички тези проверки…

Според СЕМ в момента в радиото не може да се работи спокойно, това е доказано.

Не мога да се съглася с такова твърдение. Хората продължават да си работят, не мисля, че има някакво напрежение. Вие видяхте ли напрежение по коридорите на радиото?

В коридорите едва ли се работи…

Хората изглеждаха ли напрегнати, тези, които минаваха?

Ще кажете ли имената на тези четирима души, които ви се обадиха за свалянето на Силвия Великова от ефир?

Кой определи четирима души? Нали започнахме с това, че чух за себе си толкова недоказани твърдения и инсинуации и лъжи, че дори и аз разбрах от медиите, че има такива четирима души.

Стана ясно, че няколко хора, които работят в радиото, са ви видели заедно в Борисовата градина.

Видяли са ни заедно, с госпожа Силвия Великова? Да, не отричам, минах през Борисовата градина, видях една колежка, която е по майчинство. Не съм бил със Силвия Великова, тя беше спряла до майката с количката – аз минах, поздравих ги и продължих по своята работа, имах друга среща.

В националното радио като екип ли се работи?

Като екип, разбира се.

Тогава техническият директор сам ли би трябвало да поеме отговорността за спирането на сигнала за 5 часа?

Нека да запазя тази информация, която имам по случая, за себе си за момента, в който приключи проверката на прокуратурата. Чух една интересна теория, без да правя внушения… През 2001 г., при изтичането на мандата на един генерален директор започват същите протести и спиране на радиото. 18 години по-късно, при приключване на мандата на същия генерален директор, пак има протести и спиране на радиото. Не казвам нищо, не правя внушения – само факти.

За кой генерален директор става дума? Ще ви помоля да бъдете по-точен.

Може да направите справка. Мисля, че можете да проверите, чий мандат е изтекъл сега….

Моля ви да бъдете по-конкретен и по-точен, защото вие в момента вие отговаряте на въпроси и би трябвало да поемете тази отговорност – да кажете име.

Да кажа име – кой е спрял радиото или чий мандат е изтекъл?

И двете.

Не мога да кажа кой е спрял радиото, мога да кажа кой мандат е изтекъл – на г-н Александър Велев и тогава, и сега.

Защо се стигна до тук?

До къде?

Ами до едно сваляне от ефир, до спиране на целия ефир.

В отговорностите на всеки един директор на програма е ли възможността да прави така, че програмата да звучи по-добре? Нека да се върнем две години назад, когато г-н Ивайло Савов става директор на програма „Хоризонт”, заедно с г-жа Даниела Късовска, и всички ресори на репортерите са сменени, без един единствен – съдебната власт.

Ако той се отразява добре, кому е необходимо да бъде сменян?

Тогава е преценил Ивайло Савов така. Г-н Николай Кръстев, ставайки и.д. директор, преценява, че може да не се отразява добре. Това е в техните отговорности и задължения.

И 24 часа след това казва – аз нямам необходимия опит.

Тогава, когато е сменен целият парламентарен екип и е пратен да води „Нощен Хоризонт”, тогава колегите нямат ли право да говорят за свобода на словото и подмяна на ресорите. Разбирате ли двойният аршин? Или само аз го разбирам.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране