02.11.2020 | 23:19
Терористична атака във Виена
Стрелба със снайпери пред синагога в австрийската столица, съобщава се за 7 убити

Полицай е сред седем убити след стрелба до синагога в центъра на Виена. Един от нападателите е убит, друг се издирва, съобщават австрийските медии, но засега официално се съобщава само за една жертва – а именно терористът.

Вътрешният министър на Австрия Карл Нехамер потвърди пред ORF, че става въпрос за терористична атака. Началото е било на улица „Зайненщетенгасе“.

Има няколко пострадали лица, заяви в туитър полицията. „На място сме с всички налични сили“, гласи съобщението.

Няма данни за пострадали български граждани при стрелбата във Виена, информира МВнР. Посолството ни е във връзка с местните власти.

От полицията предупреждават да се избягват централните публични места и градския транспорт, както и да не се споделят снимки или видео от инцидента.

Според медиите, един от нападателите се е взривил с експлозивен колан. Преди това обаче е ранил полицай, който е с опасност за живота, както и още няколко души.

Смята се, че нападателят е имал съучастници, които са успели да избягат. Атаката продължава и в момента, цялата полиция е на крак. Терористите са няколко, включително и със снайпери.

В центъра на австрийската столица се провежда мащабна полицейска операция. Във видео, разпространено в социалните мрежи, се вижда как хора бягат от местопроизшествието.

Все още не е ясно дали тежко раненият полицай е охранявал синагогата. По време на стрелбата еврейският молитвен храм е бил затворен.

Ръководителят на еврейската общност във Виена Оскар Дойч обяви, че стрелбата е станала на улицата, където се намира главната синагога в града, но не е ясно дали храмът е бил целта на атаката. Синагогата е била затворена по време на стрелбата, написа той в Twitter. Затворени са били и съседните ресторанти.

Новината за стрелбата във Виена идва на фона на серия нападения във Франция от страна на ислямисти.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране