02.12.2018 | 0:01
Тръмп уволнил шефа на Федералния резерв заради нисък ръст
Джанет Йелън била виновна, че е висока едва 161 сантиметра

Президентът на САЩ Доналд Тръмп не е удължил мандата на Джанет Йелън като ръководител на Управлението за федерален резерв (УФР) с още четири години заради ниския ръст, съобщава в.“Вашингтон пост“, цитиран от БТА.

Изданието се позовава на свои източници от Белия дол. Според тях Тръмп сериозно е обмислял да продължи мандата на Йелън, но бил обезпокоен от ниския ѝ според него ръст – 161.5 см. Изданието подчертава, че разговорът с нея впечатлил изключително американския лидер, макар съветниците му препоръчвали да издигне друга кандидатура за ръководител на американската централна банка.

Самият президент пък нееднократно отбелязвал, че 72-годишната Йелън не е достатъчно висока, за да ръководи УФР, пише в.“Вашингтон пост“. Той непрекъснато питал помощниците си дали са съгласни с неговото мнение.

В крайна сметка Тръмп издигна кандидатурата на Джером Пауъл, чийто ръст е около 180 см. Той пое поста през февруари тази година. Напоследък обаче американският президент все по-често критикува политиката му за постепенно повишение на основната лихва.

Йелън стана първата жена начело на УФР на 3 февруари 2014 година. Тя завърши започната от нейния предшественик Бен Бърнанке програма за количествено облекчаване. Също така по времето на Йелън банката за първи път от 2008 година реши да повиши основната си лихва от почти нулево равнище до 0.25-0.5 на сто. Под ръководството на Йелън УФР успя да понижи равнището на безработица в САЩ до нивото отпреди кризата (от 6.7 процента през 2014 година до 4.2 на сто през 2017 година).

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране