17.09.2019 | 16:13
Цацаров: БНР е имало пълна техническа възможност да излъчва
Техническият директор може да отнесе вината за т.нар. профилактика

Прокруатурата е на път изцяло да оневини генералния директор на БНР Светослав Костов за петчасовото спиране на сигнала на програма „Хоризонт“ миналата седмица. Спешната прокурорска проверка е установила, че за прекратяване на излъчването не е имало абсолютно никаква причина. Според прокуратурата обаче директорът на дирекция „Техника“ в националното радио Пламен Костов може да е извършил длъжностно престъпление. Затова материалите се изпращат на компетентната в случая Софийска градска прокуратура.

БНР е имало пълна техническа възможност да излъчва. Имало е неограничена възможност за това, не е имало и техническо препятствие, каза в петък главният прокурор Сотир Цацаров. Спирането на излъчването по предложение на техническия директор на радиото, представлява спиране на програмата, а не липса на техническа възможност, обясни още Цацаров и допълни, че резултатът от проверката показал, че не се налагало никаква вътрешна профилактика.

Сигналът на радиото спря ден, след като дългогодишният водещ в „Хоризонт“ Силвия Великова бе свалена от ефир и ѝ бе отнет съдебният ресор. Ръководството на радиото отрича между двете събития да има нещо общо, но се установяват странни съвпадения. Замлъкването на радиото е планирано ден преди скандала с Великова и осъществено ден след него.

Той го реши, аз само казах „Да“

Спирането на програма „Хоризонт“ е било изцяло по инициатива на Пламен Костов, излиза от прокурорската проверка. В същото време генералният директор Светослав Костов просто е сложил резолюция „Да“ на предложението му. Самият той не смята това съгласие за вземане на решение. При изслушването си пред СЕМ в понеделник твърдеше, че просто е сложил резолюция и отказа да поеме отговорност за станалото.

Без никаква причина

Не е имало никаква техническа причина сигналът на „Хоризонт“ да бъде спиран, е установила прокуратурата. Според ръководството на БНР обаче е имало проблем с оптичен кабел, който отвежда сигнала от радиото към телевизионната кула в София. Дори и в този случай, БНР е имало възможност да продъли излъчването, тъй като има резервни варианти за пренос на сигнала.

Не е имало проблем и с предавателите, стопанисвани от НУРТС. На 13 септември в профилактика са били само три предавателя на УКВ – в Белоградчик, Тръстеник и Ивайловград.

Проофилактиката на предавателите, с каквато първоначално ръководството оправда спирането на сигнала, трябва да се върши поетапно и планирано. Въпросното прекратяване на излъчването е извън всякакви графици, подчертават от прокуратурата.

Изцяло извън заложения график за извършване на профилактика, на 11.09.2019 г. директорът на дирекция „Техника“ към БНР – Пламен Костов е изготвил писмено уведомление до генералния директор на БНР за „създаден голям технически проблем“, който налага „профилактиране на студийния комплекс на Програма „Хоризонт“ за времето от 6:00 до 11:00 часа на 13.09.2019 г.“. Никъде в това уведомление Костов не е посочил, че ще се извършва спиране на излъчването на програмата и не е довел до знанието на генералния директор такова свое намерение. Генералният директор на БНР Светослав Костов е поставил резолюция „ДА“ на документа“, пише в съобщението на прокуратурата.

На следващия ден техническият директор уведомил и НУРТС за предстоящото спиране, а следобед на 12 септември наредил на шефа на централната апаратна да се пусне съобщение за предстояща профилактика.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране