12.12.2019 | 23:19
Цацаров разтресе БСП
27-те социалисти, подкрепили шефа на КПКОНПИ, заеха позата на борци срещу Корнелия Нинова
Сотир Цацаров и Георги Гергов

Изборът на Сотир Цацаров за председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) доведе до нова криза в БСП и разцеплението й, което върви от около година, става все по-неудържимо. Поредните турбуленции в левицата бяха предизвикани от бойкота на част от червените депутати – 27, които не спазиха повелята на лидера Корнелия Нинова и гласуваха в подкрепа на Цацаров, което я взриви. Част от тези депутати, с които „Сега“ разговаря, обявиха, че са подкрепили Цацаров най-вече като „отпор срещу натиска“, който им е бил оказан от Нинова, и като знак, че тя не може да се „разпорежда еднолично“ с партията. Те се притесняват от радикални действия срещу тях. Допускат дори изключване от парламентарната група или от партията.

Ръководството на червената група в четвъртък не събра депутатите, за да обсъдят ситуацията, нито пък я коментира официално. За сметка на това пресцентърът разпространи позиция, която нагнети още повече напрежението. В нея се казва, че всеки, гласувал „за“, ще носи „лична отговорност“. Не става ясно как ще се понесе тази отговорност. Според „виновните“ това означавало, че ще трябва сами да защитават позицията си публично. Засега обаче никой от подкрепилите Цацаров не иска да коментира вота си.

По информация на „Сега“ поне четири пъти е била обсъдена темата за новия шеф на КПКОНПИ и как левицата да действа в залата. В сряда Нинова каза, че решението е да не бъде подкрепен нито един от двамата кандидати – Сотир Цацаров и Симеон Найденов от „Воля“. И въпреки това при гласуването 27 социалисти подкрепиха Цацаров, 30 бяха против, трима се въздържаха, 8 не са гласували изобщо, но са били в пленарна зала, а 11 са отсъствали от заседанието.

„Има разцепление в БСП. Засега това са само симптоми. Истинското разцепление ще го видим след няколко месеца“, призна депутатът Антон Кутев пред Би Ти Ви. Според него лидерът Нинова не правела нищо, за да „спре разцеплението нито в групата, нито в партията“. „Това ще й коства много занапред“, прогнозира Кутев, който доскоро бе зам.-шеф на червената ПГ, но беше отстранен от Нинова.

Кутев, който е гласувал против Цацаров, аргументира вота си, че в „последните 7 г. борбата с корупцията не се водеше на нужното ниво“. „За мен със сигурност имаше натиск над парламента за това гласуване“, смята депутатът от БСП. И подчерта, че 30-те гласували против Цацаров са единствените в НС.

Всъщност голяма част от гласувалите за Цацаров от БСП са т. нар. пловдивски кръг в соцгрупата. „Работил съм с г-н Цацаров, когато той беше председател на окръжния съд в Пловдив, работили сме на професионално ниво. И като главен прокурор, мисля, че така работи. Нямам никакви притеснения за това, че съм го подкрепил“, защити позицията си Георги Търновалийски. Той отхвърли подозренията на негови колеги, че вотът на пловдивските депутати е по инструкция на Георги Гергов, лидер на БСП-Пловдив.

Сред гласувалите за новия шеф на антикорупционната комисия са Манол Генов и Светла Бъчварова, чиито имунитети са поискани по различни разследвания от Сотир Цацаров като главен прокурор. Георги Михайлов, срещу когото също тече разследване, обаче е гласувал против. „За“ Цацаров е гласувал и единият зам.-председател на групата – Драгомир Стойнев, който не отговори на мобилния си телефон, потърсен от „Сега“. Но при номинацията на Цацаров за шеф на КПКОНПИ определи кандидатурата му като силна и че е „доказал, че може да бъде независим“.

Другият зам.-шеф на червената група – Весела Лечева, също не е спазила партийната повеля, като се е въздържала. „Въздържал“ се е гласувал и бившият зам.-председател на парламента и също разследван от прокуратурата за имотна сделка Валери Жаблянов.

Част от вътрешната опозиция около конкурента на лидера – Красимир Янков, е била в парламента, но не е участвала в гласуването. Сред тях са и бившият кмет на Смолян Дора Янкова, и напусналият ръководството на групата Жельо Бойчев.

Не за първи път червената група се разцепва по ключови гласувания. След като мълча с дни по номинацията на Иван Гешев за главен прокурор, в последния работен ден преди лятната ваканция в края на юли Корнелия Нинова от трибуната издекламира неособено ясна позиция за Гешев и обвини премиера Бойко Борисов в „договорка за издигането само на един кандидат“ за наследник на Цацаров, а в същото време изобщо не коментира по същество кандидатурата на Гешев. На заседанието си на ПГ преди това пък депутатите бяха влезли в сблъсък с ръководството и се разделили в позициите си. Едните настояли за по-остра и ясна реакция спрямо Гешев, особено на фона на изказванията му, че не е привърженик на разделението на властите. Но надделя позицията на Нинова.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране