18.03.2019 | 22:57
Турчин уби трима и рани петима при стрелба в трамвай в Холандия
Няма пострадали българи в Утрехт

Най-малко трима души са убити, след като мъж стреля в трамвай в холандския град Утрехт, четвъртия по големина в страната. Около 17:30 ч. българско време полицията обяви, че ранените са петима, а не деветима, както бе съобщено преди това.

Според контратерористичните власти може да е имало стрелба на още няколко места в града, а местни медии твърдят, че може да се издирват „няколко нападатели“. Това допусна и премиерът Марк Рюте, според когото полицията търси „нападател или нападатели“. Полицията търси и автомобил „Рено Клио“, с който се предполага, че е избягал заподозрян.

Според кмета на Утрехт, цитиран от обществената телевизия NOS, загиналите са трима души. По-рано в профила си във „Фейсбук“ Министерството на външните работи в София съобщи, че няма данни за пострадали български граждани.

Предполагаемият извършител, стрелял в района на площад „24 октомври“, още се издирва, служителите на реда допускат, че може да е избягал с кола. Холандската полиция призовава жителите да се оглеждат за 37-годишния Гьокман Танис (роден в Турция) „във връзка с инцидента“, но ги предупреждава да не се доближават до него, а да се обадят на 0800-6070. Минути по-късно, в коригирано съобщение, холандската полиция промени името на Гьокмен Танис, Според турскоезичната версия на „Евронюз“ става дума за Гьокман Танъш.

Според NOS заподозреният се е явявал пред съда по различни дела – за грабеж, опит за убийство, кражба, шофиране в нетрезво състояние и други, – но не е известно дали е бил осъждан. Анадолската агенция цитира негови роднини, според които той стрелял по „семейни причини“, а на прицел били и хора, които опитали да помогнат в спора му.  Градският съвет на Утрехт призовава хората да не излизат от домевете си, тъй като нов инцидент не е изключен.

Полицията на Утрехт съобщи в „Туитър“, че при разследването се има предвид и възможен терористичен мотив. По-късно холандската контратерористична агенция обяви, че „изглежда, това е терористична атака“, предаде холандската обществена телевизия, цитирана от „Ройтерс“.

Нивото на терористична заплаха в западната холандска провинция Утрехт бе бъде повишено до най-високото възможно. По-рано днес Рюте свика „кризисна среща“ на правителството, а местни издания твърдят, че и антерористичното звено към полицията са провели такава среща. „Ако това е терористична атака, то ние имаме само един отговор: нашата страна, нашата демокрация трябва да бъдат по-силни от фанатизма и насилието“, подчерта премиерът.

Властите са помолили училищата да държат вратите си затворени.

Площад близо до спирка на трамвая бе отцепен от полицията, според която инцидентът е станал в центъра на града. Спешни медицински екипи са пристигнали на мястото на инцидента, станал в 11:45 ч. българско време.

Белгийската BFMTV съобщи, че атаката е станала в трамвая, а не е стреляно отвън, както се смяташе първоначално. Това написа и журналист от местен вестник, който е на мястото на събитието.

За местната телевизия RTV Utrecht свидетели казаха, че са видели жена да лежи на земята, а няколко мъже са избягали.

Свидетел, цитиран от NU.nl, разказва, че мъж „яростно“ е открил огън в трамвая.

Холандски издания съобщават, че в центъра на Утрехт текат полицейски операции, а журналистите биват държани на разстояние от тях. Сигурността около ключови инфраструктурни обекти – като летища и други – е засилена, пише „Ройтерс“.

Инцидентът става броени дни след атаката в новозеландския град Крайстчърч, при която загинаха най-малко 50 души. Към момента няма информация за връзка между двете нападения.

Късно вечерта атентаторът бе задържан.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране