11.09.2019 | 22:32
Убиецът на Хашоги: Той е „животно, което трябва да бъде пожертвано“
Наяве излязоха последните разговори между убийците и журналиста
По-кърваво от филм на ужасите. По-хладнокръвно от трилър. Убийството на Джамал Хашоги потресе целия свят. Журналистът бил наречен „животно, което трябва да бъде пожертвано“ от своите убийци, минути преди да влезе в турското посолство и никога повече да не излезе от там.

Смразяващата кръвта транскрипция на разговора между Махер Абдулазиз Мутреб и д-р Салах Мохамед ал-Тубайги, който разчленява Хашоги бе публикувана днес, 11 месеца по-късно, от Daily Sabah.

Тя разкривайки потресаващи детайли около убийството.

Мутреб казва, че тялото на Хашоги трябва да бъде сложено в чувал и изхвърлено, но д-р Салах Мохамед го разубеждава. „Прекалено тежък е, трябва да го нарежем на части“, казва той.

По информация на Daily Sabah Мутреб първоначално нямал намерение да убива Хашоги. Журналистът бил помолен да се върне в Саудитска арабия, като преди това изпрати съобщение на сина си, че скоро се прибира. Ала той отказал.

„Когато Джамал отказа да дойде доброволно в Рияд, разбрах, че трудно ще го принудя да го направи със сила. За това реших да го убия“, признава Мутреб.

Първата част на разговора, записана от устройства на Националната служба по сигурност на Турция, се развива 12 минути преди Хашоги да пристигне в сградата.

“Възможно ли е да сложим трупа в чувал?“, пита Мутреб.

„Не. Прекалено е тежък. Също така е и много висок. Винаги съм работил с трупове. Знам как да режа много добре. Разбира се, никога не съм работил с топло тяло, но ще се справя с това. Винаги, когато правя аутопсии си слагам слушалките и слушам музика. От време на време си сипвам кафе и пуша. След като го разчленя, ще сложим крайниците му в торби, после в куфари и ще ги изнесем извън сградата“, отговаря д-р Салах Мохамед.

В края на разговора Мутреб пита дали „животното, което трябва да бъде пожертвано“ е пристигнало.

Когато Хашоги пристига, те го молят да отиде в малка стая на втория етаж. След като отказва, мъжете го хващат и го завличат там. Още щом вижда кърпите и инструментите журналистът знае какво ще се случи с него. Мутреб го пита дали има телефон, а след това го кара да напише съобщение на сина си.

„Пиши на сина си“, казва убиецът.

„Какво да му кажа? Да му напиша ли, че ще се видим скоро?“, пита Хашоги.

„Напиши нещо от сорта на: „В Турция съм, не се притеснявай, ако не можеш да се свържеш с мен“, казва Мутреб.

„Значи не трябва да казвам, че съм отвлечен?“, провокира го журналистът.

„Свали си якето“, заповядва убиецът.

„Как може такова нещо да се случва в посолство? Няма да пиша нищо“, категорична е жертвата.

След още малко размяна на думи Хашоги е упоен, а убийците слагат плик на главата му. Той ги предупреждава да не държат устата му затворена.

„Имам астма. Не го правете, ще ме задушите“, са последните думи на Хашоги.

След това се чува електрическия трион.

Тялото му не е намерено и до днес.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране