21.10.2018 | 0:01
Убитият Джамал Кашоги е от турски произход и роднина на Доди ал Файед
Опозиционният саудитски журналист е племенник и на известния и свръхбогат търговец на оръжие Аднан Кашоги

Саудитският опозиционен журналист Джамал Кашоги, който бе убит и разчленен в Истанбул, на територията на консулството на Саудитска Арабия произхожда от семейство от турски произход, което е мигрирало на Арабския полуостров още по време на Османската империя. Баща му, Ахмад Кашоги е търгувал с платове, а станалия известен по-късно като голям търговец на оръжие Аднан Кашоги му е вуйчо. Това пише „Гардиън“ в голяма статия, посветена на убития и разчленен журналист.

Джамал прави кариера, защото е близък до династията Ал Сауд, без чиято подкрепа едва ли щеше да се издигне толкова. Започва работа през 1986 година в саудитски вестник, който се издава и на английски език. През 1999 година става и главен редактор на изданието-„Ал Уатан“, но е уволнен през следващата година заради критика към религиозно лице. Връзките му с династията обаче му позволяват да служи като личен съветник на принц Турки ал Фейсал, бивш шеф на саудитското разузнаване.

През 2007 година Джамал Кашоги е върнат като главен редактор, но напуска след 3 години. След като на трона се изкачи Бин Салман, става управител на арабска телевизия, базирана в Бахрейн.

Постепенно неговите възгледи се променят и той започва да смята за голяма грешка влизането на Саудитска Арабия във войната в Йемен, както и обявения бойкот на Катар.Не е съгласен и с методите на наследника на трона Мохамед, който затвори в луксозен хотел стотина от най-богатите хора в кралството и ги принуди да предадат част от активите си на държавата. Започва да пише по тези теми във „Вашингтон пост“ и в „Гардиън“.

Неговите роднински връзки са доста интересни. Той е племенник на Аднан Кашоги, смятан през 80-те години на миналия век за най-богатия човек на планетата. Аднан Кашоги почина през юни миналата година, като неговото име се свързва както с аферата „Иран-контри“, така и с харема от красиви жени, които поддържа до смъртта си на 82 години.

Неговата сестра, Самира Кашоги е журналист, имала е собствено списание. Тя е и първата жена на Мохамед ал Файед и майка на Доди. Починала е през 1986 година от инфаркт.

След като Саудитска Арабия призна официално, че Джамал Кашоги е бил убит в нейното консулство в Истанбул и дори арестува 18 души за съпричастност към това престъпление, сега познавачите на арабски свят се питат има ли участие и престолонаследника на трона в Рияд- Мохамед бин Салман. И дали извършителите са действали с благословията на управляващата династия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране