13.08.2015 | 15:06
Учени към Борисов: Пенсионирайте Божидар Димитров!
Шефът на НИМ обиждал научната общност с небивалици и превръщал историята на България в бутафория

Петиция за пенсионирането на директора на Националния исторически музей Божидар Димитров събра няколкостотин подписа за часове. Инициатор на подписката е професорът по културна антропология в Софийския университет “Климент Охридски” Ивайло Дичев, който критикува публично професора за начина, по който рекларима българската история и култура.

“Настояваме Божидар Димитров (роден 1945 г.) да бъде пенсиониран от поста директор на НИМ. Този човек обижда научната общност с недоказани твърдения и небивалици, обижда националното чувство с търгашеското си отношение към наследството, превръщано в бутафория за пред туристи”, се посочва в мотивите към подписката.

Освен това се допълва, че Димитров “обижда вярващите християни с езически измишльотини, както и публичния морал с гордостта си от това, че е бил сътрудник на Държавна сигурност, с конюнктурната смяна на политически убеждения, с грубиянското си поведение в медиите”.

Повод за скандала стана акцията около промотираната като “чудотворна жива вода”, бликнала от кладенец до Голямата базилика в Плиска, която трябваше да се раздава на Голяма Богородица заедно с в. “Стандарт” в будките на Lafka.

Преди ден обаче премиерът Бойко Борисов, който преди това беше окъпан с “животворната” вода от Димитров, забрани всички комерсиални инициативи, свързани с археологическите обекти в старата столица Плиска. Находките на Димитров край Плиска и това лято предизвикаха недоволство сред научната общност, която за пореден път го обвини в подмяна на науката с евтини сензации.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране