27.09.2020 | 13:44
Водата за Варна и Бургас под въпрос за лято 2021
Премиерът одобрил "земеделските" водоеми "Ахелой" и "Порой" да спасяват Бургас от воден режим

Язовир “Камчия”, осигуряващ вода за Варна и Бургас, е единственият проблемен язовир заради ниския си обем покрай сушата. Осигуряването на питейна вода за двата града обаче ще е трудно още през май следващата година, ако сушата продължи. Това прогнозира в неделя пред БНТ министърът на екологията Емил Димитров – Ревизоро, коментирайки прогнозите на експерти за воден режим следващия летен туристически сезон.

Министърът обяви, че премиерът Борисов в събота е одобрил неговия план да осигури вода за Бургас от „земеделските“ язовири Ахелой и Порой, а Варна ще ползва допълнително вода също от земеделския язовир „Цонево“.

Черният сценарий

„Представяте ли си, че аз на 25 януари това нещо съм го предвиждал. Те харчеха(Варна и Бургас -б.а.) по 12 милиона кубика, сега харчат по 7.8 кубика. Когато даваш ограничения за Варна, когато даваш за Бургас, като един ръководител движение съм застанал на деривация “Китка” и бия на теб по-малко, на теб по-малко, а те си искат”, образно описа ситуацията Димитров. Той добави, че е запознал премиерът Борисов със ситуацията още в края на април.

Емил Димитров очерта и най-черния сценарий с водата за морето, ако сушата продължи.

„В момента имаме 45 млн. кубика(в язовир “Камчия” -б.а.), на Нова година, ако не вали, ще имаме 27 млн. кубика. На изборите, на 1 април ще имаме 10 млн. кубика, ако не вали., т.е. на 20 май ще сме без вода. Ще сложим едни помпи в мъртвия обем, ще вадим тиния, ще чистим и ще изкараме още 2 месеца“, каза той.

При средно влажна година водата ще стигне до октомври, ако има много дъжд никой в черноморските ни курорти следващото лято няма да разбере, че има криза.

По данните на МОСВ за този септември са предвидени 7.620 млн. кубика за двата града от язовир “Камчия”, като спадът спрямо година по-рано е с над 23 на сто. Стана и ясно, че самият язовир „Камчия“ е пресъхнал с 51.4 на сто за година. Полезният обем на вода в язовира е 55.279 млн. кубика в началото на септември 2020 г., докато през септември 2019 година това ниво е било двойно по-голямо – 113.774 млн. кубика. От данни на Владислав Панев, общински съветник от Демократична България и съпредседател на Зелено движение се разбра, че в предходни години за тези градове е отпускани с до 30% повече вода, която преди това е преминавала през ВЕЦ “Камчия” на приятеля на Ахмед Доган – Димитър Тадаръков.

Решението

От думите на министър Емил Димитров стана ясно, че премиерът Бойко Борисов в събота е одобрил неговият план за решение на проблема с водата за Бургас. Той предвижда на двата язовира “Порой” и “Ахелой”, които в момента са за напояване към Министерство на земеделието, да им се изградят деривации и с тяхната вода да се осигури вода за бургазлии. Водата от двата водоема преди консумация ще преминава през пречиствателна станция.

Още преди седмици Димитров обясни, че е необходимо изграждането на 10 км довеждащ водопровод, две пречиствателни и три помпени станции и да се качи водата от тях в същия довеждащ водопровод, който отива за Бургас. Така ще бъдат закачени още два язовира, но ремонта трябва да се направи веднага. За целта ще са необходими 50-60 млн.лв.

Решението за Варна е да потребява допълнително вода от язовир „Цонево“, който също е към „Напоителни системи“.

Емил Димитров уточни още, че проблемен язовир тази година е бил „Асеновец“ в Сливен, който имал вода за три месеца, но след наложени ограничения в момента има вода за една година. За да има повече средства за инвестиции във водите, в петък министър Димитров заяви, че ще предложи събираните в момента около 100 млн. лв. годишно такси за водоползване и заустване на отпадни води да отиват за инвестиции във ВиК инфраструктура.

„Досега част от тези средства са използвани за отпускане на кредити на общини, а на ПУДООС се е гледало като допълнителен финансов инструмент за дофинансиране на проекти. По предложение на водния сектор сега средствата, около 100 млн. лв., които те дължат за такси, ще се връщат при тях“, уточни екоминистърът.
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране