28.11.2018 | 0:01
750 лева глоба за депутат при отсъствие при поименно броене
ГЕРБ иска промяна на парламентарния правилник

Депутатите да бъдат глобявани със 750 лева всеки път, когато отсъстват при поименно броене в пленарна зала. Това предложение направи шефът на правната комисия Данаил Кирилов от трибуната на НС.

Той ще защити идеята си на следващото заседание на правната комисия, когото трябва да обсъждат и промените в правилника на парламента, предложени от лидера на БСП Корнелия Нинова.

Кирилов лансира предложението си за промяна в правилника след поредната полемика между БСП и ГЕРБ относно кворума в залата. Тя бе поискана от ГЕРБ по време на гласуването на бюджета на НЗОК за догодина. Тя се превърна в практика последните няколко седмици като отговор към опозицията, която бойкотират кворума и отказват да се регистрират при започването на заседанието на НС.

След броенето се оказа, че са налични 134 народни представители. Това обаче предизвика реакция на социалиста Таско Ерменков, който заподозря нагласен кворум. „Поименната проверка установява 134 депутати в зала, а гласуват 99. Около 38 човека попадат в пространството. За пореден път се създава впечатление,че кворумът се наглася“, заяви той.

В отговор Димитър Лазаров от ГЕРБ заяви – „Едни хора, които ги няма на поименната проверка, идват и се изказват. То бива, бива призраци, но чак толкова“, като цитира и фразата от Манифеста на Маркс и Енгелс „Един призрак броди из Европа – призракът на комунизма“. Според него това е признак за хората с раздвоено съзнание, които не искат да работят.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране