29.11.2018 | 16:54
ГЕРБ се готвят да манипулират изборите
Дебатите по бюджета на ЦИК се превърнаха в спор "за" и "против" машинното гласуване

Ако ГЕРБ откажат да осигурят 50 млн. лв. за машинно гласуване, се готвят да манипулират изборите. За това предупреди от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев. Дебат „за“ и против“ машинното гласуване се разгоря в Народното събрание при гласуването на бюджета за Централната избирателна комисия за 2019 година.

Припомняме, че преди десетина дни депутати от ГЕРБ внесоха предложения за промени в Избирателния кодекс, в които става ясно, че не са предвидени допълнителни средства, които да обезпечат машинното гласуване на предстоящите местни и евроизбори.

От БСП предложиха днес да се гласуват допълнителни 50 млн. лева в бюджета за ЦИК, които да се използват именно за машинното гласуване. Предложението обаче бе отхвърлено от мнозинството. Да минимизираме политическите страсти и да навлезем в 21 век, призова Драгомир Стойнев. Той подчерта, че министърът на финансите многократно е заявявал, че ще осигури тези средства, когато машинното гласуване бъде заявено в закона, а това вече е факт. Според него, ако сега тези средства не бъдат осигурени, за пореден път българският парламент няма да спази законодателството и се отказва от машинното гласуване. Българските избиратели ясно и категорично заявяват, че искат машинно гласуване. С него ще се избегнат всякакви манипулации и интерпретации на вота, категоричен бе социалистът. Знаем какво се случва в конкретни секции- манипулации на вота и могат тези съмнения да бъдат изчистени, обясни Стойнев и допълни, че машинното гласуване се използва в почти всички развити европейски държави.

Не казвам във всички секции, но трябва да започнем да ги внедряваме, призова Стойнев. Той подчерта, че по закон следващата година трябва да имаме осигурени машини. Данаил Кирилов от ГЕРБ скочи да защитава управляващите, че имало срещи с експерти, които не видяли смисъл във всяка секция да има машини за гласуване.Няма как да изпрати машина във всеки кораб. Няма смисъл подвижните секционни избирателни секции също да бъдат оборудвани с машини. Това е изключително нецелесъобразно и по никакъв начин не подпомага истината на вота, смята Кирилов.

В тази връзка от ГЕРБ предлагат да бъде обсъдено въвеждането на машинното гласуване само за определени секции. Реплика на изказването му отправи Христиан Митев от патриотите. Той припомни, че българските граждани са се произнасяли на референдум за въвеждане на електронното дистанционно гласуване, но не и за машинното, въпреки че той няма задължителна сила съгласно закона.

Георги Свиленски от левицата се обърна към Цветанов Цветанов с думите: „Готов ли сте да изведете партията на избори без манипулации?“.  ГЕРБ винаги правят така нещата – по принцип са „за“, но когато трябва да се изпълни, го няма. От ГЕРБ подават оставки, но когато трябва да ги приемат, някак тези оставки се изпаряват. Те поемат отговорност, но някак си полуотговорност, ядоса се Свиленски. Той призова лидерът на ПГ на ГЕРБ да покаже, че може да прави избори без бюлетини, без на протоколи, без манипулации и случаи, като този в „Арена Армеец“ през 2015 г. Тогава 15 часа държаха членовете на СИК, ЦИК и РИК да припадат, умират от глад и жажда. 75% сгрешени протоколи. Ако имаше машини тогава, изборният процес щеше да приключи в 8.15 часа и нямаше г-н Цветанов да брои десетата победа, а първата загуба, каза още Свиленски.

В крайна сметка председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни, че парите са заложени в централния бюджет и ще бъдат насочени, които има условия за плащане.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране