08.11.2016 | 13:54
Каракачанов изместен от балотажа с турски и цигански вот, ДПС тайно подкрепя Цецка, в замяна на еврокомисар
Тя има поне 300 хиляди ромски гласа, както и няколко десетки хиляди турски гласа от привърженици на ДОСТ

Само 250 хиляди гласа се оказа разликата между втория и третия в изборите за президент, показаха официалните данни от ЦИК. Т.е. Красимир Каракачанов е изпуснал балотажа за съвсем малко.

По-интересни са обаче източниците на тези гласове. Цецка има огромна преднина в ислямистките секции в Турция, секциите на ДОСТ тук, както и в циганските секции в цяла България. Със сигурност, на база на наличните данни, става ясно, че тя има поне 300 хиляди ромски гласа, както и няколко десетки хиляди турски гласа от привърженици на ДОСТ.

Така излиза, че Красимир Каракачанов реално е победил Цецка, на база на автентичните български гласове и неконтролиран вот. Турско-циганският вот е преобладаващо контролиран или купен, съответно не може да се счита за „демократичен“. Ако в изборите се брояха само свободно дадените гласове, Каракачанов отиваше на балотаж с Радев.

И Каракачанов, и Радев имат много слаба поддръжка в турските региони и сред ромите. Радев обаче изненадващо получи подкрепа сред българите в Западна Европа и САЩ, което влезе в тотален конфликт с пропагандата срещу него на „анти-комунистическа“ основа, започнала в последните дни.

В момента не е ясно на къде точно ще идат гласовете на ДПС. Публичната подкрепа има по-скоро негативен ефект, тя се прави, за да предизвика анти-ДПС вот за другия кандидат. Носят се слухове, че реално избирателите на ДПС ще пуснат за Цачева, в замяна на това българският еврокомисар да е от Догановата партия. Става дума за евродепутатката Искра Михайлова, чиято номинация предстои веднага ако Цецка спечели изборите.

Добри Божилов

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране