18.11.2018 | 20:57
Масови протести обхванаха България
Около 200 протестиращи блокираха главния път София-Варна в района на пътен възел "Боаза"

Протести обхванаха цялата страна днес.

Протестиращи от Хасково и Свиленград по обед блокираха пътя към границата с Гърция, а след това се пренасочиха пеша към автомагистрала „Марица“ и я затвориха. Повече от час аутобанът бе блокиран. В 15.10 часа магистрала „Марица“ вече е свободна за движение, блокиралите платната на пътя са се оттеглили, съобщиха от ОД на МВР – Хасково. По данни на полицията в протеста са взели участие около 300 души, а по сведения на организаторите – близо 1000.

Хората в Хасково протестират срещу безобразията в страната и искат да живеят нормално. По думите им оставката на Валери Симеонов е малка победа, но протестите ще продължат, защото безобразията не са свършили. Те се заканиха, че няма да спрат да протестират, докато правителството не започне да работи в интерес на обществото.

Протестиращи от Петрич и Сандански блокираха движението и стоят в граничната зона преди самия граничен контролно-пропусквателен пункт „Кулата“. Полиция и жандармерия опитаха с щитове и шлемове да разпръснат насъбралото се множество, но се стигна и до сблъсъци. Протестиращите викаха, че не искат полицията да демонстрира насилие, припомняйки, че когато самите служители от МВР са протестирали, хората са били с тях. „Недопустимо е, когато сме излезли на мирен протест, да се упражнява срещу нас такава сила“, казаха хората, цитирани от БНР. Обстановката е привидно спокойна. От едната страна пътя е блокиран от жандармерията, от другата страна от протестиращите хора, които са категорични, че ще останат тук до края, до крайния час, който са заявили – 18.00 часа. Малко преди 16 ч. приключи протестът и блокадата на пътя в района на Гоце Делчев към другия граничен пункт Илинден-Екзохи. Хората там се разотидоха.

Блокиран е и другият пункт при „Илинден-Ексохи“. Там се намират протестиращи, които участваха в автошествието в Гоце Делчев. Въпреки изключително масираното присъствие на полиция и жандармерия, която успя да заварди АМ „Струма“ и всички обходни пътища през селата до граничния пункт „Кулата“, хората успяха да се придвижат поединично с автомобилите и около 14.40 ч. блокираха подхода към граничния пункт. Не се пропускат камиони и леки коли, с изключение на пътуващи, които имат здравословни проблеми или малки деца. Хората не се ангажират с прогнози колко време ще остане под блокада най-натоварената пътна артерия в страната, но минути преди 15 ч. на място бяха дислоцирани около 3-4 буса на жандармерията, както и коли. Изключително засилено полицейско присъствие, но засега не се очаква да се стигне до ексцесии.

Протестиращи блокираха международния път за Гърция край Кърджали. Те спряха за половин час с автомобилите си движението в двете посоки на разклона, известен като „спирка Джебел“. По-късно автомобилите бяха изтеглени встрани от основното платно, но преминаването беше затруднено. Част от недоволните оставиха колите си в района и тръгнаха пеша за Кърджали. За понеделник вечер е насрочен нов протест, но без автомобили

След близо два часа блокада протестиращите шуменци са се оттеглили от пътен възел „Белокопитово“ на автомагистрала „Хемус“. Образувалите се колони по различните направления на движение се пускат поетапно, съобщиха от областната дирекция на полицията. По-рано днес около 200 жители на областния град се събраха пред залата „Арена Шумен“. От там започна автошествие към автомагистралата.

Протестиращите от Плевен зареждаха по бензиностанциите за по 1 лев, след което да направиха пешеходно шествие от централния площад в Плевен до театъра.

Близо 400 габровци с над 100 автомобила се събраха по обед пред спортната зала „Орловец“, за да протестират срещу високите цени на горивата, поскъпването на живота и ниските доходи. Автошествието премина по централните градски улици под звуците на клаксони, насочи се към южните градски квартали и завърши пред общинската администрация, където участниците в автошествието обявиха, че протестите в града ще продължат и през следващата седмица.

Протестиращите от Бургас блокираха движението по магистрала „Тракия“ в посока София при отбивката за Камено и Българово. След като блокадата на входа на града беше преодоляна и част от протестиращите се прибраха в Бургас, друга част продължиха по автомагистралата и блокираха пътният възел, който води към село Българово. Алтернативният път, който бе даден от полицията – през Камено, също е блокиран с жива верига от протестиращи, които развяват трибагреници. Колите с майки и възрастни хора, се пропускат. Блокадата продължава.

От пресцентъра на ОДМВР разпространиха и информация за обходните маршрути, които могат да бъдат използвани от водачите. Въведена е временна организация. Колите, които се движат в посока София могат да използват надлеза на „Лукойл“, а оттам могат да се качат на магистралата от пътен възел Камено. Колите, които пътуват за Бургас от автомагистрала Тракия, се отбиват от пътен възел Камено.

Протести има също в Търговище, в Сливен.

В Силистра на митинг протестиращи настояха за започване на всенародно обсъждане за преминаване към президентска република с двукамарен парламент със силно редуциран числен състав. Те искат незабавна оставка на правителството и разпускане на парламента.

Част от автомагистрала „Тракия“ в района на Ямбол беше затворена от протестиращи от областния град. Повече от три часа беше блокиран пътя към Граничен пункт „Лесово“.

Създадени бяха обходни маршрути през селата Симеоново- Асеново- Стефан Караджово и град Елхово, но движението беше възстановено малко преди 16 ч.

В Русе протестът бе и срещу замърсяването на въздуха, повишаването на данъците, поскъпването на гражданската отговорност и увеличението на цените на храните. Недоволните се заканиха, че ако не бъдат чути, следващата неделя ще затворят пътя Русе-София.

Масов протест и блокада на път в Разлог. Местните хора се вдигнаха и заради високата цена на водата в региона. Движението на главния път между Разлог и Банско бе затворено. Имаше напрежение между протестиращи и полицаи.

Протести и в Северозападна България. Сред кратко автошествие из улиците на Монтана жителите блокираха една от бензиностанциите в града. Протестиращи от общините Берковица и Връшец блокираха от 13.30 до 14.30 часа днес пътя Монтана- София през прохода Петрохан при берковското село Бързия. Те закачиха листовки, на които пише „Спрете социалното убийство на българина“, „Смяна на системата“, „Не на поскъпването на живота“, „Искаме европейски доходи“ и т.н. Според тях, с вдигането на данъци и застраховки на автомобили и цени на различни продукти и услуги за последния месец северозападна България е обедняла значително, а в много местни фирми са направени съкращения. По време на протеста от двете страни на село Бързия се извиха големи опашки от автомобили. Колоната зад село Бързия от прибиращи се след почивните дни хора към София достигна до разклона за Берковица. Полицията охраняваше протеста и не се стигна до инциденти.

За първи път на протест излязоха и жителите на Генерал Тошево. Малко след 12.30 часа главният път в добруджанския град бе блокиран от десетки автомобили и мотори. Около 100 автомобила потеглиха от Генерал Тошево към контролно-пропунсквателния пункт „Кардам“. Идеята на протестиращите е да стигнат до „Кардам“ и да се върнат обратно в мирно мотошествие. До затваряне на пътища няма да се стига, категорични са организаторите.

Около 200 протестиращи блокираха главния път София-Варна в района на пътен възел „Боаза“ при разклона за Тетевен. Движението беше спряно за около 10 минути. Образуваха се големи колони от автомобили, но трафикът в участъка постепенно се нормализира. Преди това беше организирано автошествие от пътен възел „Боаза“ до село Български извор и обратно, в което участваха около сто автомобила, което също затрудни движението. Протестиращите настояваха за по-добри условия на живот в страната, чуха се и викове „Оставка“. До инциденти не се стигна, в района имаше засилено полицейско присъствие.

Около 40 души излязоха на пешеходно протестно шествие и по централния булевард „България“ в Ловеч.

В Троян след блокадата на пътя Ловеч-Троян протестиращите преминаха с автошествие по основните улици в града. Протестът им приключи пред сградата на общината.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране