27.11.2018 | 16:18
Няма алтернатива на ГЕРБ! И това е чудесно – да си я направим!
Каква алтернатива е БСП? Те са едни и същи с ГЕРБ

Какво става в държавата, г-н Хаджигенов? В ситуация ли сме да възкликнем като вазовия герой г-н Фратю: „Братя! Въздухът трепери!“?

– Задължително е. Защото държавата е в колапс, при това не от днес. Трябва честно да признаем, че ние така и не успяхме да започнем да строим демокрация, а сега имаме авторитарно управление, което твърди, че се нарича демокрация – точно както правят Путин, Ердоган и прочие диктатори. Преди години не ми повярваха, когато обявих, че с бързи крачки вървим към Северна Корея заради нормотворческата политика на ГЕРБ. Е, вече е очевидно.

Кое е очевидно? Премиерът каза, че държавата се намира в най-добрата си кондиция, в медиите няма цензура – показват протестите, рисуват карикатури…

– Кой рисува карикатури – един Комарницки, един Чавдар Николов. И останаха три независима сайта и половина, всичко останало е проправителствена пропаганда. Това, което го прави очевидно, не е това, че задушиха или купиха медиите, а че създадоха наново ДС и Гестапо, само че им викат Специализирана прокуратура и Специализиран съд и те се „забавляват“ с всички неудобни на режима – по начин, по който не са се отнасяли никога в най-новата ни история с мафиоти или босове на престъпни групировки. Конкретният пример е делото Иванчева-Петрова. Съвсем очевидно е, че Цацаров и прокуратурата преследват безотказно само неудобните за режима „Борисов“, всеки дразнител. Започнаха с овладяване на съдилищата, предимно административните, защото те контролират дали актовете на правителството са законосъобразни. Направиха от Конституционния съд един абсолютно безсмислен орган и започнаха да приемат закони, които са в разрез с идеите за правосъдие по света.

Кои закони уязвяват демократичната същност на държавата?

– Всички. Цялата нормотворческа политика на ГЕРБ, особено в третия им половин мандат, който пак ще изкарат до половина, правят само това – нямат нито един смислен закон. Или са лобистки, или са насочени срещу правата на гражданите – поправки на НК, НПК, тайни арести, закона за ДАНС, каквото се сетите.

А защо мислите така – вижте какъв чудесен  мониторингов доклад имаме…

– Никак не е чудесен. Ако този доклад се прочете внимателно и се вникне в брюкселския език, всъщност е пълен с упреци. Има известно разминаване между фактология и действителност, но това показва, че Борисов чудесно се справя с надлъгването на бюрократите в ЕС. Всъщност описаното като напредък, звучи като пресконференция на Цацаров – толкова задържани, толкова обвинения. Добре звучи, но имаме ли присъда? Размахва Борисов едни милиарди от контрабанда, да е чул някой за присъда? Всичко е дим над водата…

Лечебно пускане на кръв ли беше оставката на Валери Симеонов? Ще бъде ли поправена или управленската конструкция вече е безвъзвратно „счупена“?

– И да, и не. Оставката на Валери Симеонов е опит на режима да се задържи до последно. Защото са наясно, че ГЕРБ никога повече няма да спечели избори, затова правят и ще направят и невъзможното да се закрепят. Затова и Симеонов подаде оставка. Ако зависеше само от него нямаше да го стори в никакъв случай. Вероятно са сключили сделка с ДПС, с патриотите, с други партии, включително извънпарламентарни. Понеже нямат реална опозиция, нямат проблеми за такива сделки.

Откривате ли съвпадение в действията и тезите на Волен Сидеров и ДПС? Между другото неотдавна от ДПС намекнаха, че имат и други инструменти – извън парламентарните като кворума и вота на недоверие, да постигнат целта си – правителство без патриоти в него.

– Не мисля, че е странно. ДПС е единствения мислещ политически играч у нас. Те точно като ГЕРБ биха направили всичко по силите им да имат удобно за тях правителство. Дали ще се води на ГЕРБ или на някого другиго, на тях им е все едно. Важното е, да могат да въртят сделки и да не си пречат взаимно. Така е и по-удобно – някой, в случая ГЕРБ, ще „опере пешкира“ накрая, защото ДПС поне формално не са на власт. Затова казвам, че у нас няма демокрация. В последните години политиката ни е огромен битак, на който търгуват т.нар. политици – търгуват нашите права и крадат нашите пари.

Добре, ако ДПС има бизнес интереси, а ГЕРБ – нужда от поддържане на кворума и подкрепа за важни за тях закони, каква е ползата на Волен Сидеров? Искането му за оттегляне на патриотите от правителството не е ли самоубийствен ход? Макар че досега много пъти го отписваха…

– ГЕРБ използват „златни пръсти“ не от вчера, за да се закрепят. Идеята на патриотите е да се докопат до властта и да направят с нея, каквото умеят, т.е. да я изтъргуват по най-добрия възможен за себе си начин.  Всяко правителство досега, с половин изключение, е било жестоко корумпирано. Всеки кабинет на Борисов е бил такъв, накъдето и да се обърнете, се вижда политическа, икономическа и всякаква корупция. Колкото до Сидеров, оцелява, защото винаги се намира кой да сключи сделка с него.

Как би изглеждала политическата сцена без Борисов в главната роля? Чу се тезата, че в момента „България се развежда с ГЕРБ“, възможно ли е това? Какво е бъдещето на ГЕРБ?

– Идването на Бойко Борисов на политическата сцена донесе само прах и мръсотия. Играта му на мачлета няма да липсва на никого. Аз лично виждам бъдещето на много хора от ГЕРБ при бай Ставри, на четвъртия етаж, с южно изложение.

 И изключвате напълно вариант „Борисов 4“?

– Струва ми се невероятно. Но аз не вярвах, че може да има и „Борисов 2“, но ето, че реформаторите решиха да направят „исторически компромис“. След патриотите вече не виждам възможности за Борисов.

Президентът Румен Радев ли е алтернативата на ГЕРБ?

– Не. Президентът е същото политическото недоразумение, каквото са и патриотите. Той стана президент, защото също извади късмет – наложи се българите да избират между двама абсолютно неподходящи кандидати. Водейки се от дългогодишната практика да избира по-малкото зло, то се оказа Румен Радев. И понеже е политическо недоразумение, „твърдите“ му мнения издържат два дена, което все пак е напредък в сравнение с Бойко Борисов, чиито „твърди“ мнения издържат по три минути и половина. Това обаче не е кой знае какво постижение – поредният човек на държавен пост, който представа си няма защо е там, освен да си харчи заплатата.

Че вие не казахте добра дума за никого, като изключим комплимента към ДПС. Не виждате ли все пак някоя политическа сила или някой политик да се опитват да правят и нещо смислено?

– ДПС са умел политически играч, това е безспорно, но не значи, че е добра дума, защото не са градивни. Не, не бих могъл да кажа нищо позитивно, защото аз наблюдавам отблизо, доколкото ми позволяват силите, политическия пазар у нас и не виждам нищо смислено от съществуващите формации. Ненапразно казвам, че трябва да създадем тази алтернатива сами. Появилата се нова партия на предишните избори, се провали сама още преди вота – „Да, България“ имам предвид. Една чудесна идея, един похвален ентусиазъм се провали в самото начало. Сега виждам много хора, на които първо, им писна и второ, осъзнаха, че няма кой друг, а сами трябва да свършат работата, иначе ще ни управляват ей такива като настоящите, като предишните и по-предишните, няма разлика.

Но ако тази протестна енергия не се канализира, тя може да се разпилее. Ето, виждате, и майките се скараха…

– Не бих искал да сравнявам двата протеста. При майките въпросът бе за физическото оцеляване на децата им, оказа им се огромен натиск. Понеже животът им е адски лесен, грижейки се за деца с увреждания, не работейки, живеейки на ръба на оцеляването. Така че за мен не е изненада, че ги натиснаха, но те все пак постигнаха две знаменателни победи. Първо, в рамките на дни – нужните им изменения в законите, показвайки как трябва да се преговаря с такъв тип правителства. И втората победа, също скромна, беше оставката на Валери Симеонов. Макар че трябваше мигновено да бъде подадена, ако имахме живо гражданско общество на втората минута той щеше да бъде обкръжен от десетки хиляди желаещи да го споменават с „добро“ граждани на площада. Естествено, това не се случи. Надявам се, че ще стане все някой ден, знам ли…

Да не зовете за граждански арести? Впрочем депутат от НФСБ заплаши с такива, но спрямо протестиращите…

– Думата е изкушаваща, но аз предпочитам революция в главите. Това, което ние трябва да направим, е да извием ръцете на политиците, да запретнем ръкавите и да си направим нормална държавата.

Няма ли политически интереси зад протестите? ГЕРБ обвини БСП, че стои зад тях…

– Това го слушаме вече толкова години. Борисов така действа – за първото правителство му беше виновен Станишев, за второто – Орешарски, сега – Корнелия Нинова. На крива ракета все космосът й пречи, той си седи в кокошарника и не може да излети оттам.

Но и вие не виждате БСП като алтернатива?

– Не! Каква алтернатива е БСП? Те са едни и същи с ГЕРБ. Всъщност алтернатива няма. И това е чудесно. Значи крайно време е да започнем да мислим и да създадем тази алтернатива. Ние, гражданите! Не политиците, които мислят как, на кого и за колко да се продадат.

Звучите като протестиращите, които искат „смяна на системата“. С какво ще я заменим? Имате ли отговор за какво е протестът и кои всъщност са протестиращите? Имат ли силата протестите да променят настоящето?

– Алтернативата е ясна – събаряме това правителство, извиваме ръцете на президента, за да не ни назначи отново някой безсмислен като Близнашки за служебен премиер. И в хода на няколко служебни правителства – в Белгия този процес продължи близо три години – ще създадем нужната алтернатива. Необходимо е да свикаме Велико Народно събрание, за да направим промени в Конституцията. Вече има готови идеи. Въпрос на обединение. Според мен трябва да се избегнат всякакви съществуващи към момента партии. Не съм за забраната им, те са необходимо зло, въпросът е да са смислени. Но най-важното е да вкарваме гражданите във властта.

Какво се случва с т.нар. автентична десница? Тя не прояви ли късогледство да не подкрепи протестите?

– БСП са по-десни от т.нар. българска десница. Крайно време е да си отворят очите и да видят, че са станали един файтон хора благодарение на грешните си решения. Изразът „автентична десница“ ми звучи като „червени бабички“. Познавам мислещи хора – и вляво, и вдясно. Не знам дали през 2018-а имаме нужда от такива определения.

Каква е инициативата, която организирате в петък (23 ноември) вечерта пред Министерския съвет „Да почетем вместо Бойко Борисов“?

– Това е нашият начин – на Арман Бабикян, проф. Велислав Минеков и на мен, да поискаме оставката на правителството и косвено да се опитаме да образоваме един премиер. Време е да пусне водата след себе си. Аз ще чета Конституцията, но имаме заявки, че други ще си носят Паулу Коельо, „Винету“, „Синовете на великата мечка“ и т.н. Обявили сме още, че препоръчителният десерт е тиква, може и сурова. Хората оцениха иронията. Опитваме се да покажем, че революция може да се прави и без да гърмят пушки.

Мария Иванова, Банкер

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране