20.10.2018 | 0:35
Тръмп призна, че Хашоги е убит
Досега официално американската администрация отказваше да коментира случая

Американският президент Доналд Тръм най-накрая призна, че и щатското разузнаване разполага с доказателства, че журналистът Джамал Хашоги е убит. Досега официално американската администрация отказваше да коментира случая с изчезването на саудитския журналист като убийство.

Сведенията, с които разполага американското разузнаване, свидетелстват, че Джамал Хашоги не е сред живите, казва Тръмп в интервю за „Ню Йорк Таймс“, цитирано от Фокус. По-късно, пред журналисти във военновъздушната база „Андрюс“, щата Мериленд, Тръмп коментира, че ще изчака официалните резултати от разследването, но ако се потвърди вината на саудитските власти, последиците за Рияд ще бъдат много сурови.

Турските власти разследват убийството на Хашоги вече почти седмица. Рияд също призна, че е много вероятно той да е убит по време на разпит в саудитското консулство в Истанбул. Турция пък разполага със записи, на които се чува, че журналистът е бил измъчван, появиха се твърдения, че е бил разчленен.
Джамал Хашоги е в неизвестност от 2 октомври, когато е влязъл в консулството, но няма данни да е излизал. Той е отишъл в дипломатическото представителство, за да получи документа си за развод и да може да сключи нов брак.

Анкара смята, че в смъртта му е замесен принцът престолонаследник Мохамед бин Салман ал Сауд.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране