04.09.2020 | 5:00
17 млн. бонуси взели чиновници от финансовото министерство
Най-голяма част от парите са получили в НАП за изпълнение "качествено и в срок" на служебните си задължения

Служители в Министерството на финансите (МФ) и административните му структури са получили през юли 16,6 млн. лв. над заплатите си за това, че са изпълнявали служебните си задължения „качествено и в срок“. Парите не са допълнително материално стимулиране, а възнаграждение „за постигнати резултати“, са обяснили от финансовото ведомство в отговор на въпроси от изданието zaistinata.com.

Справката показва, че най-голямо допълнително заплащане през юли – 12,5 млн. лв., са получили в Националната агенция за приходите. Парите са разпределени между 7756 служители – по над 1600 лв. на човек. В предоставената справка се посочва, че допълнителното възнаграждение е за второто тримесечие на годината, но не се уточнява дали в наредената за плащане сума са включени задължителните осигурителни вноски, които са за сметка на работодателя.

В Агенция „Митници“ общият размер на допълнителните пари за „качествена и в срок“ свършена работа е малко над 2,4 млн. лв., изплатени на 3006 служители, което прави по близо 800 лв. на човек.

В Агенцията за държавна финансова инспекция 175 служители са получили 281 хил. лв. или по 1245 лв., а в Агенцията за обществени поръчки близо 129 хил. лв. са изплатени на 67 души (по близо 2 хил. лв. на човек). В Изпълнителната агенция „Одит на средствата от Европейския съюз“ 74% от средствата за допълнителните възнаграждения са осигурени от Оперативна програма „Добро управление“ и Фонда за техническа помощ по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм. 70-те служители там са получили допълнително общо 273 хил. лв. или по близо 4 хил. лв. на човек.

По малко – около 2 хил. лв. на човек, са получили извън заплатата си работещите в самото министерство. Средствата, изплатени за допълнителни възнаграждения там, възлизат на 1 064 650 лв., разпределени на 531 служители.

Според Закона за държавния служител допълнителните възнаграждения са част от брутната заплата. Освен за нощен труд, работа в празнични дни и извънреден труд, те се получават „за точно и в срок изпълнение на поставените задачи“ и се изплащат четири пъти в годината – през април, юли и октомври за текущата година и през януари – за предходната. Разходите за тях не могат да надвишават 30% от бюджета за заплати на съответната институция или ведомство.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране