21.08.2015 | 1:21
24% от бездомниците в София са висшисти
Остават без покрив след имотна измама или семеен скандал

Около 24% от бездомниците в столицата са с висше образование. Това показват данни от проекта „Градски номади”, който ще бъде представен наесен.

Според проучването средно статистическият скитник е между 50 г. и 60 г. с голям трудов стаж зад гърба си. Мъжете без подслон, обикалящи софийските улици са повече в сравнение с жените.„Най-често тези хора остават без покрив над главите си заради семейни конфликти или жилищни измами”, обясни една от организаторките на проекта Елеонор Генова. Немалка част от скитниците са младежи от сиропиталища, които след като навършат пълнолетие, трябва да напуснат институциите.

Официална статистика за броя на скитащите се по улиците в страната няма. Според данни на Националния статистически институт в края на миналата година бездомниците у нас са 1370. „Това е нереалистична бройка. Според нашите партньори от „Мисия без граници”, които осигуряват топла храна за бездомните, само в центъра на София те са около 4000”, заяви още Генова.

В края на миналата година социалните служби са регистрирали най-много скитници в столицата – 355. Без подслон в Русе са регистрирани 269 души, в Пловдив – над 230, а във Варна – 109 човека. Всички те могат да намерят подслон в някой от 13-те кризисни центъра за настаняване на бездомници. Престоят в тях е до 3 месеца в рамките на година. Често обаче социалните удължават срока с по месец, докато им намерят общинско жилище в случаите, в които хората отговарят на изискванията, или място в друга институция.

Проучването на проекта „Градски номади” обаче е показало, че повечето скитници са заявили, че ще отидат в приют само ако навън е минус 20 градуса.

През юни проекта „Градски номади” осигури мобилна микрокъща на бездомника Боби. Къщата е изградена от рециклирани материали и е на колела, за да може да се мести във всяка точка на града. Проектът предвижда изграждането на още 25 мобилни къщи. „Имаме амбицията да построим и мобилни бани и перални, защото проучването ни показа, че от това имат най-голяма нужда бездомните”, обясни още Елеонор Генова

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране