30.08.2019 | 0:41
45 000 българи във Великобритания имат статут на уседналост
Сънародниците ни на Острова сигнализират за редица проблеми при подаването на документите заради Брекзит

От 280 000 български граждани във Великобритания едва 45 000 са придобили имиграционен статут към днешна дата. Данните представи омбудсманът Мая Манолова на дискусия, посветена на проблемите на българите във Великобритания по повод предстоящото напускане на Европейския съюз. Срокът за придобиването на имиграционен статут след Брекзит е 31 декември 2020 г.

Според ръководителя на Центъра за социална интеграция и култура Нишан Джингозян има доста проблеми при подаването на документите. Сред тях са липсата на достатъчна информация за процедурата, невъзможността да се съберат всички документи, езиковата бариера, липсата на дигитални умения и др. Неясна ситуация при евентуален Брекзит без сделка е какво се случва с хората, които имат право на статут на уседналост, но не са го придобили, смята Джингозян.

Мая Манолова ще изпрати няколко препоръки към институциите у нас, за да бъдат улеснени българските граждани във Великобритания за Брекзит. Една от тях е премиерът Бойко Борисов да работи за двустранно споразумение между България и Великобритания, за да бъдат защитени правата на хората в кралството, ако няма сделка за Брекзит. Сред тях са правата на студентите, които алармират, че таксите в университетите могат да поскъпнат значително. Другите препоръки са за организиране на информационна кампания и разкриване на гореща телефонна линия.

Посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс пък обяви, че във Великобритания живеят 120 000 българи и 54 000 от тях вече са се регистрирали чрез приложение на телефоните си, за да уредят своя статут. Хопкинс допълни, че в случай на Брекзит без сделка гражданите на Европейския съюз ще имат право на 90 дни престой в Обединеното кралство без виза. За по-дълъг престой ще се изисква специална регистрация.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране