24.03.2016 | 0:01
7000 наши гастaрбайтери под лупата на службите
Превантивните мерки насочени към българите в брюкселските гета

Между 7000 и 10 000 българи, които живеят в „горещите“ брюкселски квартали „Моленбек“, „Етербек“ и „Скарбек“, ще бъдат под лупата на родните служби срещу евентуално радикализиране и присъединяване към ислямистки организации. Въпросът вече е обсъждан между депутатите от комисиите по отбрана, за наблюдение на службите за сигурност и по вътрешни работи, които ще питат компетентните органи дали са предприети действия в тази посока, а ако не са, ще настояват за това, съобщи пред „Монитор“ народният представител от ГЕРБ Христо Гаджев от военната комисия.

Точно тези три района буквално почерняха от униформени

след кървавите атентати в Брюксел във вторник, а вчера в „Скарбек“ чистачи откриха и компютър с имейли на лица, свързани с Ислямска държава.

„Българите в тези три квартала, които са арабски и турски, са главно мюсюлмани. Ние винаги гледаме на изток и на юг, да не дойдат проблемите оттам, но се оказва, че радикализацията е по-скоро на запад и трябва да обърнем фокуса и в тази посока“, аргументира Гаджев необходимостта от специални мерки на родните служби точно в сърцето на Европа. Според него в тази връзка трябва да се мисли и как да се подобри взаимодействието и координацията между службите на международно ниво.

„Целта е ако чужда държава има сигнал за подготвяне на нещо на българска територия, по-бързо да ни информира“, уточни Гаджев. На фона на атентатите в Брюксел депутатите от военната комисия предложиха да се направят и промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, с които

да се развържат ръцете на родната армия в борбата с тероризма

Темата повдигнаха както Христо Гаджев, така и зам.-председателят на звеното Валентин Радев. Става въпрос за поправка, с която да се позволи на армията да участва в съвместни действия с МВР при евентуална заплаха вътре в страната. Гаджев припомни, че наскоро депутатите разрешиха на военните да пазят браздата заедно с граничари, но въпросът за действията вътре в страната не бил уреден. Посочена е само възможността за охрана на „критична инфраструктура“, като жп гари и аерогари. „Тази стъпка е важна, защото МВР има един брой служители, които при кризисни ситуации могат да се окажат недостатъчни, при положение, че в същия момент има допълнителен ресурс от хора и техника в армията. По-добре

да се използва целият ресурс на държавата

отколкото да се натоварва до краен предел само едната система“, коментира Гаджев.

Междувременно вчера в Народното събрание бяха приети на второ четене и промени в Закона за мерките срещу финансирането на тероризма. С тях се разписва блокирането на сметки на лица и организации, включени в наши и международни списъци като свързани с терористична дейност или нейното спонсориране.

По-малко от денонощие след кървавите атентати в сърцето на Европа у нас бе проведено и мащабно антитерористично учение (виж вдясно). То е свързано с готвена мегаакция срещу криминалния контингент в страната и хора, които може да са свързани с терористични групировки. Във вторник на обяд самият министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова потвърди, че МВР в момента е в спецакция, но не даде повече подробности.

Според висшестоящи полицаи операцията е стартирала още сутринта със задействането на Плана за противодействие на тероризма, свързан с атентатите в Брюксел. Той предвижда

службите за сигурност да извършват интензивно наблюдение на обекти и лица

за които има съмнение, че са свързани с терористични групировки или са част от престъпни банди. Всички ресурси на спецслужбите ще бъдат мобилизирани. Антитерористичното учение, което се проведе във вторник срещу сряда през нощта, всъщност е просто отиграване на мерките.

Планът предвижда още затягане на охранителните мероприятия около важни обекти от критичната инфраструктура – министерства, областни управи, кметства, дипломатически мисии и консулства. Засилено полицейско присъствие ще бъде разпоредено и на местата, където има голямо струпване на хора, както и религиозни средища. Цивилни полицаи пък ще има в районите на училищата, детските градини, жп гарите, летищата и метростанциите.

В учението във вторник беше отиграна и координацията между институциите, която се извършва от антитерористичния център, ситуиран в ДАНС. Негова отговорност е да сътрудничи и координира дейностите на МВР, Министерството на отбраната, Държавната агенция „Разузнаване“ и НСО. Центърът координира и контактите със специалните служби на НАТО и ЕС.

Една от основните заплахи, които службите имат за задача да неутрализират, са радикални елементи, като например

транзитно преминаващи през територията на страната чуждестранни бойци

и хора, свързани с радикални групировки. Със задействането на плана автоматично под особено наблюдение попадат хора от рискови държави като Сирия, Афганистан, Ирак, Северна Африка и други кризисни страни и региони. Под прицел попада и криминалният контингент в страната, през който е възможно осигуряването на логистиката при организирането на терористичен акт. Засилва се и дейността на финансовото разузнаване, чиято цел е да проследи съмнителни финансови сделки или търговски операции, включително и случаите на пране на пари, които могат да се използват за финансиране на лица, свързани с международни терористични организации. Министерството на отбраната трябва да повиши бдителността по охраната на складове за боеприпаси и поделения. Засилва се и контролът върху цехове за обезвреждане на боеприпаси или предприятия, обслужващи военнопромишления комплекс. НСО пък ще трябва да подсили охраната на правителствените сгради.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране