27.06.2020 | 12:32
Абсурд! Който играе с белите фигури шах е расист
Абсолютно несправедливо е в шахматната игра първи да започват винаги белите фигури, твърдят в Австралия
Абсолютно несправедливо е в шахматната игра първи да започват винаги белите фигури. Това обвинение повдигна Австралийската радиоразпространителска корпорация АВС. Оттам спортът бе наречен расистки, а правилото за начален ход – расово насилие.

Моментално известни шахматисти от цял свят реагираха остро на тези крайни разсъждения и решиха да проведат публична дискусия, която да бъде излъчена от медиите в цял свят.

Австралийският шахматист Джон Адамс отказа поканата на АВС да коментира тази традиция в шаха, тъй като не е съгласен с острите нападки срещу играта. Той се обяви и срещу това пари на данъкоплатците да отиват за издръжка на радиоагенцията.

Правилата в спорта шахмат са утвърдени през XIX век и са в сила до момента. Никога досега не е възниквало съмнение дори за намек на някаква дискриминация.

Шахът е на над 1500 години. В Европа чак в XIII век се налага двуцветна дъска, повече с естетическа цел. Фигурите стават черни и бели за да се избегне смесването на различни цветове, според материала, от който са изработени фигурите.

През двата последни века, когато шаха придобива огромна популярност правилата са се променяли няколко пъти и накрая се е приело да се започва с белите фигури, а не с любимите фигури на определения чрез жребий играч, който да играе пръв. Никой не е бил против нито е упрекван в нещо авторът на идеята легендарният световен шампион Емануел Ласкер, който е евреин.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране