10.01.2020 | 21:41
Адвокатът на Нено Димов: Той не разбира от нива на язовири и не е длъжен да разбира
Министърът е политическа фигура, която осъществява политиката на държавата в съответната област

Аргументите на прокуратурата срещу Нено Димов подлежат на много сериозна критика. Нито един министър не взима решения сам, заяви пред bTV неговият адвокат Ина Лулчева.

Да се твърди лична отговорност от министър и да се претендира той да разбира и от нива на водите – не съответства на закона. От това разбират съответните геолози, които имат специалните знания, отбеляза тя.

Решенията, които взимат министрите, са на базата на предложения на съответните длъжностни лица. В случая няма данни Нено Димов да е взел решение в противоречие с предложеното му от длъжностните лица в министерството, каза адвокатът.

Министърът е политическа фигура, която осъществява политиката на държавата в съответната област. Не ми е известно да има изискване, когато едно лице се избира за министър, да има специални знания във всички области на икономиката и социалния живот на една държава, коментира Ина Лулчева.

Възмутителното в случая е и решението на прокуратурата да иска постоянно задържане, защото като министър може да повлияе на разследването. Това е абсолютно необосновано, защото той подаде оставка, заяви адвокатът.

Министърът на екологията в оставка Нено Димов е обвинен за умишлена безстопанственост за водната криза в Перник, съобщи по-рано днес прокуратурата.

Той остава в ареста за 72 часа с мотив, че може да повлияе на разследването, да извърши ново престъпление или да укрие доказателства. Утре прокуратурата ще иска постоянния му арест.

Ако бъде признат за виновен по обвинение в умишлена безстопанственост, го заплашва затвор от 2 до 8 г.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране