05.05.2021 | 10:39
България губи злато за 30 милиарда
Най-брутално е източването на мината в Челопеч, която е дадена на концесия на канадската фирма „Дънди Прешъс Металс“

Вода газим, жадни ходим! Така най-просто може да се определи състоянието на добива на злато и сребро 30 години след промените в България. В момента в прокуратурата отлежава доклад, в който е посочено ясно и точно колко пари и по какъв начин се губят от договори с чуждестранни компании. Докладът е направен от прокурор Красимир Кирилов от Софийската градска прокуратура и е изпратен за разследване от спецпрокуратурата, но до този момент не са предприети никакви действия по разследването на скандалните концесионни договори. А ако данните в тях се окажат верни, това означава, че България е загубила близо 30 милиарда лева, съобщава вестник „Галерия“.

Най-брутално е източването на мината в Челопеч, която е дадена на концесия на канадската фирма „Дънди Прешъс Металс“. Още миналото лято стана ясно, че под договори с тази компания подписите са поставили петима министри – Петър Жотев от правителството на Иван Костов, Лидия Шулева от кабинета „Сакскобургготски“, Петър Димитров от Тройната коалиция, Трайчо Трайков от кабинета „Борисов 1“ и настоящият енергиен министър Теменужка Петкова. Нарушенията са в две посоки. Първата е, че част от природните богатства са изнасяни в чужбина, което е нарушение на Българската конституция. Канадците обаче не са виновни за това, защото те се възползват от много удобна вратичка в закона, очевидно направена за тяхно удобство. Става дума за това, че концесията в Челопеч пада единствено върху златото, среброто и медта. Там обаче се добиват още 38 скъпоценни материала. Именно те са изнасяни през годините за Африка и Китай.

Втората посока е свързана с концесионния договор. Икономическият министър в кабинета на Иван Костов, покойният вече Александър Божков, подписва с канадците основен договор. Това се случва на 19 май 1999 година. Договорът е по правилата, като според него България трябва да получи близо 10 милиона долара само от екологичната програма. Година и три месеца по-късно обаче се случва нещо странно. Александър Божков е освободен от поста си, а на негово място е назначен Петър Жотев. Именно той на 19 септември 2000 година подписва скандално допълнително споразумение, в което е записано, че сумата за екологична програма става… 1,3 милиона долара! Освен това задължителната инвестиционна програма е орязана от 37 милиона долара на 8 милиона. Отменен е бил Контролният съвет от договора, както и задължението на концесионера да осигурява достъп за контрол на обекта. Което означава само едно – канадците могат да добиват ценни метали, колкото си решат, избягвайки концесионната такса, която е процент от добива.

По време на правителството на НДСВ вицепремиерът Лидия Шулева подписва в края на февруари 2004 г. ново споразумение със задна дата, което намалява наполовина и без това неплащаната в пълен размер концесионна такса. То е със срок от 1.01.2004 г. до края на 2010 г., с което обвързва и следващото правителство. Именно при управлението на Тройната коалиция практически златото на България официално е подарено на канадската компания. Първоначалните намерения на кабинета на Сергей Станишев изглеждат добри – върнат е първоначалният размер на таксата, афиширани са и намерения за увеличаване на държавните приходи чрез предоговаряне. В крайна сметка се случва тъкмо обратното – договорът е бетониран чрез поправка в Закона за подземните богатства. Тя гласи, че концесионерите по сключени договори до 2008 г. запазват правата и задълженията си при първоначалните условия. Най-скандалното обаче е, че данъкът върху печалбата става 10 процента вместо 30, както е при подписването на договора през 1999 година.

Според доклад на Сметната палата цифрите за добива на подземните съкровища и приходите за България от тази дейност са катастрофални. Само за периода 2011-2013 година „Дънди Прешъс“ е добила в най-голямата действаща златна мина на Балканите 19 тона злато и 43 тона сребро. Стойността на извлечената за периода мед е 531 млн. долара, на златото – 939 млн. долара, а на среброто – 41 млн. долара, или общо 1 милиард и 511 милиона долара. От тях в бюджета са влезли от концесионна такса eдва 23 млн. долара (1,5%). Отделно „Дънди“ са внесли 14,7 млн. лева в бюджета на община Челопеч и 1,7 млн. лв. на община Чавдар. С тези отчисления се гарантира благоразположението на местното население към концесионера. Ако предположим, че данните и за следващите години са подобни, изводът сам се налага – България е подарила на чуждестранните „инвеститори“ над 10 милиарда долара. При това става дума само за едно находище. А както е известно, в момента канадците разработват второ – в района на Крумовград.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране