21.11.2020 | 15:46
Българският народ е болен народ, откри спортният министър д-р Кралев
Имаме изключително много хронични заболявания, които са свързани и с начина ни на живот, и с подценяване на терапията

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев коментира черната статистика, свързана с пандемията от коронавирус в България. Според обобщените данни от вчерашния ден страната ни се намира на първо място в ЕС по брой починали от COVID-19 на 1 млн. население, като смъртността на дневна база у нас за 19 ноември е втората най-висока в Европа въобще – повече смъртни случаи на 1 млн. души на континента има само в Босна и Херцеговина.

Пред радио „Дарик“ Кралев, който има медицинско образование, коментира цитираните данни така:

По принцип българският народ е болен народ. Имаме изключително много хронични заболявания, които са свързани и с начина ни на живот, и с подценяване на терапията. Високо кръвно, диабетни заболявания, които в тоя случай – среща с коронавируса, дават много тежки усложнения. През всичките месеци на пандемия се знае, че хората с хронични заболявания са най-рисковият контингент. Според мен това е обяснението, но все пак отговор на този въпрос трябва да дадат учените. Ние сме една от страните с най-висока смъртност от инфаркти и инсулти в света. Така че е нормално по същите тези калкулации, когато тези заболявания слагат хората в рисковата група и се усложняват изключително много при наличието на този вирус, да има такава неприятна статистика.“

Спортният министър най-сетне призна в прав текст, че направеният компромис към футболните запалянковци да бъдат допуснати до стадионите е бил грешка. Досега Кралев обясняваше с половин уста, че тук-таме е имало нарушители на противоепидемичните мерки, но като цяло феновете били съвестни. В действителност издадените предписания не се спазваха на нито един футболен мач през последните четири месеца, но нито държавата, нито БФС наложи някакви санкции на клубовете. Сега най-сетне министърът посочи с пръст ултрасите, макар и да не назова поименно клубната им принадлежност.

„България беше една от страните, която първа разреши и допусна публика на всички спортни събития, не само на футболни срещи. Видя се, че има места, където дисциплината е безупречна и мерките се спазват, но също така се видя, че има фенове на няколко клуба в България, които демонстративно не спазваха мерките. Не казвам, че имаше пропуски – демонстративно не се спазваха мерки, не се слагаха маски, не се спазваше отстоянието. Аз съм категоричен, че ако мерките се спазват, запълваме 30% от капацитета на залите и стадионите, има две седалки разстояние между хората, ако са с маски, ако не си крещят в лицата, риск от зараза няма. Имаше демонстрирано неуважение към тези мерки и неразбиране от компромиса, който ние направихме. Затова се стигна до взимане на това решение и затваряне на стадионите„, каза Кралев.

Той беше помолен да обясни още веднъж защо беше направено изключение за тенис турнира „София Оупън“ (8-15 ноември) в зала „Арена Армеец“, на който бяха допускани ограничен брой зрители.

„Тенис публиката има съвсем друго поведение, там имаше под 20% от капацитета на залата, абсолютно всички мерки се спазваха. Там нямаше абсолютно никаква опасност да има риск от неспазване на мерките. Аз присъствах на целия турнир и видях с очите си, че те се спазваха безупречно. Оттук-нататък няма да има никакви изключения“, заяви министърът.

Той даде да се разбере, че връщане на публиката на спортните мероприятия ще има най-рано през пролетта.

„Ако се спазват всички противоепидемични мерки, които правителството е предложило и въвело, те са абсолютно достатъчни не само в спортните съоръжения, а навсякъде. Те са достатъчни да се ограничи заразата – посочи Кралев. – Ако всички си носят маските и спазват отстояние на публични места, няма никаква опасност да пренесат заразата. Не бива да се стига до крайности. Просто малко повече дисциплина трябва, за да се случат нещата. Ако в един момент решим да отворим стадионите, трябва да помислим с какъв капацитет. Така или иначе не може да се мисли по-рано от март за това нещо. Така или иначе първенствата спират през зимата, възобновяване ще има в края на февруари, началото на март. В зависимост от ситуацията с пандемията, тогава ще се вземе адекватно решение. Сега да говорим за след два-три месеца е прекалено рано.“

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране