28.02.2020 | 15:30
Бижутера става шеф на държавното тото
Горанов: Сменяме цялото ръководство, има нужда от нова управленска мощ

Тотална промяна в ръководството на Български спортен тотализатор (БСТ). Със заповед на спортния министър Красен Кралев са сменени всички членове на Управителния съвет на тотото, съобщи пред журналисти финансовият министър Владислав Горанов.

В управата на тотото влизат двама бивши футболисти – Христов Йовов – Бижутера и Гошо Гинчев, както и двама експерти от финансовото министерство: директор на дирекция „Данъчна политика“ Людмила Петкова и началник на отдел в дирекция „Данъчна политика“. За директор на дружеството е предложен висш експерт от „Информационно обслужване“. Промените са съгласувани с финансовия министър.

Припомняме, че на 18 февруари влязоха в сила промените в Закона за хазарта, с които само държавата притежава правото да организира лотарийни игри. Поправките бяха обнародвани в Държавен вестник, с което се прекратяват и лицензите на действащите хазартни оператори. С обнародването на текстовете лотарийните игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, издадени на организатори, различни от БСТ, се прекратяват.

По думите на Горанов рокадите в тотализатора са наложени заради по-лошите финансови резултати през последните години, както и бъдещото на държавното предприятие като единствено, което може да организира лотарии. „Има нужда от нова управленска мощ в дружеството заради новите предизвикателства. Финансовото състояние на БСК заради пазараната конюнктура при хазартните игри доведе до съществена загуба на пазарен дял на тотото и до влошаване на резултатите“, коментира Горанов.

Тепърва ще се уточнява дали ще се разширява мрежата на тотото, за да продава повече лотарийни билети, стана ясно още от думите на финансовият министър. “Част от измененията в Закона за хазарта бяха да се ограничи достъпа до този вид хазарт, защото се беше превърнал в увлечение за много хора от ниски доходи“, завърши финансовият министър.

Преди две седмици от тотализаторът съобщиха, че пускат на пазара седем нови моментни лотарийни игри през 2020 г. и ще търсят алтернативни начини за дистрибуция. Промените в хазартния закон забраняват продаването на талони за лотария в търговски обекти и в близост до училища. БСТ ще може да организира лотарийни игри единствено в собствени пунктове или пунктове под наем, които са обособени като места специално за тази цел.

С обнародването на текстовете лотарийните игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, издадени на организатори, различни от БСТ, бяха прекратени

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране