24.05.2015 | 19:24
Борис Гуджунов приет по спешност в болница
Именитият певец е в последен стадий на сърдечна недостатъчност

Състоянието на големия български певец Борис Гуджунов се е влошило рязко и се е наложило да бъде приет по спешност в Националната кардиологична болница, съобщи бТВ. Състоянието на Гуджунов е тежко, критично. Вече трети ден той се влошава. Той е напълно адекватен и съзнава какво му се случва. В момента го поддържат единствено апаратите в болницата.

„Последен стадий сме на сърдечна недостатъчност, отказват бъбреците и другите органи, в момента е на системи, единствено те го държат жив“, разкрива синът му Кристиян Гуджунов.

Той разказва още, че баща му така и не е получил обещаната от министъра на културата Вежди Рашидов увеличена пенсия: „В началото имаше надежда, но сега – не, това е гавра, хвърляне на прах в очите. Доколкото разбрах, че се чакала есента. Но това, което мога да кажа – до есента няма да сме живи. Още десетина изпълнители от поколението на баща ми са в това състояние“, признава Кристиян Гуджунов.

„Аз съм изгубил всякаква надежда, въпреки че пеех песента „Надежда“. Аз загивам!“ – Тези думи на певеца от преди повече от половин година, развълнуваха цялата страна. Още тогава той разказа, че е тежко болен и получава единствено пенсия за инвалидност от 220 лева, но не и такава за прослужени години.

Защото социалистическата Концертна дирекция не му е отчитала удръжките и осигуровките от хонорари. В подобна ситуация като него са още много изпълнители от същото поколение.

След изповедта на легендарният изпълнител, министърът на културата Вежди Рашидов, обеща от началото на 2015 година, Гуджунов да получи пожизнена награда от 700 лева месечно за заслуги в областта на културата.

„Нали се сещате като интелигентни хора, че тази пенсия не е в джоба ми, не бъркам и не я давам веднага, трябват законови промени. Назначил съм ведомствена комисия, до края на декември трябва да бъде прието“, обясни тогава той.

След случая с Борис Гуджунов, държавата инициира законодателни промени. Беше приета специална наредба към Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава. Министерството на културата създаде комисия, която да определи кой колко заслужава.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране