26.11.2019 | 20:34
Борисов даде Варна за война срещу Русия
САЩ ни оплитат в стратегическите си цели в Черноморския регион

Превръщането на Варна в координационен център на НАТО, разработването на “пътна карта” за военно сътрудничество САЩ-България и засилване на стратегическото партньорство са основните резултати в сферата на сигурността от двучасовите разговори във Вашингтон между президента Доналд Тръмп и премиера Бойко Борисов.

Двете страни се договориха да развиват двустранното сътрудничество в сферата на отбраната “с цел противодействие срещу морските, хибридните и киберзаплахите в Черно море през следващото десетилетие”. Това се казва в съвместното изявление, което е главният документ от посещението на Борисов в САЩ. Документът бе разпространен от Държавния департамент.

САЩ изразиха безпокойство от “положението със сигурността” в Черноморския регион и приветстват готовността на България да приеме на своя територия координационен център на НАТО в Черно море. “В Черно море трябва да се провеждат учения, колкото повече, толкова по-добре, все пак те оказват въздържащо въздействие. Ще имаме координационен център, не база и не флотилия, а именно координационен център. Командният щаб ще бъде в Румъния, а координационният център – във Варна. Черно море ще бъде по-безопасно”, обяви Борисов.

В документа не се посочва изрично Русия като заплаха, но в последните години САЩ непрекъснато втълпяваха, че източникът на тази заплаха е именно Русия. Тя обаче трябваше да се защитава от хибридната война на Запада, водена срещу нея чрез Украйна.

“Пътната карта” предвижда и модернизиране на Българската армия чрез “иновативни американски отбранителни технологии, разширяване на мащаба на военните учения, на взаимодействие и обучение”.

“Главната цел на нашите отношения е укрепване на трансатлантическата общност като общност от нации, обединени от споделени саможертви и ангажимент към обща отбрана, демократични ценности, справедлива търговия и взаимни стратегически интереси”, се казва в изявлението. САЩ оценяват високо ангажимента на страната ни да вдигне военните разходи до и над 2% от БВП. Още с първите си думи Тръмп започна да хвали България заради покупката на американските Ф-16 и увеличения военен бюджет. “България е за пример на Германия и трябва да им кажем на тях, че разходите ви за отбрана са 3,1 процента от БВП. България купува страхотни американски оръжия, най-добрите в света”, посочи той.

“Нашите въоръжени сили са обединени в защита на свободата и очакват да засилят своите отбранителни и възпиращи позиции по източния фланг на НАТО, включително и Черно море, което е от особена важност за евроатлантическата сигурност. САЩ и България извличат взаимна полза от съвместните учения и другите начини за оперативно използване от страна на САЩ на учебния полигон “Ново село” и авиобазата “Граф Игнатиево” и възнамеряват да проучат начини за по-нататъшно развитие на възможностите ни за съвместни учения в бъдеще”, се посочва още в документа.

Двете държави планират да задълбочат партньорството си в отбранителната индустрия и технологии. Според тях това е “от решаващо значение за регионалната отбрана и възпиране, включително като продължаваме да улесняваме достъпа до високотехнологични отбранителни технологии и въоръжение, които САЩ смятат за налични. България се ангажира да обмисли надлежно предложенията на американските компании, които желаят да се конкурират на българския пазар”, се казва дословно в изявлението.

Двете страни желаят да работят “заедно чрез многостранни форуми, особено чрез Инициативата “Три морета” и Партньорството за трансатлантическо енергийно сътрудничество, за насърчаване на регионалното развитие, включително посредством разширяване на ключовата енергийна, транспортна и цифрова инфраструктура.

САЩ подкрепят усилията на България да се защитава от “злонамерени чуждестранни фактори” и потвърждават “правото на България да определя своето собствено бъдеще”.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Разбирай България да закупува оръжие само от САЩ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране