12.12.2019 | 23:15
Борисов изненада НАТО с военния център във Варна
Алианстът нито е бил информиран за военната база. Столтенберг не скри, че е неприятно сюрпризиран

Американският президент Доналд Тръмп и българският премиер Бойко Борисов са договорили координационния център на НАТО във Варна, без той да е бил одобрен от Алианса. Това стана ясно при срещата на Борисов с шефа на Алианса Йенс Столтенберг в централата на военната структура в Брюксел. От думите на Столтенберг се разбра, че за него и организацията идеята за центъра в България е новина.

“България предложи разполагане във Варна на координационен център на военноморски сили на НАТО в Черно море”, обяви в четвъртък генералният секретар на НАТО  на пресконференция с българския премиер в Брюксел. „Обсъдихме това предложение”, каза той. Столтенберг обясни, че в момента тези функции са възложени на Щаба на военноморските сили на НАТО във Великобритания. Борисов отбеляза, че и сега България има координационни функции и тази година страните от НАТО са провели пет учения в Черно море, по време на които са тренирали „рамо до рамо с украинския и грузинския флот“.

Въпросният център бе заложен в съвместното изявление след срещата между Тръмп и Борисов в Белия дом. В него бе записано, че “САЩ приветстват предложението на България за създаване на военноморски координационен център във Варна в подкрепа на инициативата на НАТО за адаптирано предно присъствие”. Според съобщението става дума за провеждане на военноморски операции за укрепване на колективната сигурност по югоизточния фланг на Алианса. След това отговорни фактори се заеха да дедраматизират новината, обяснявайки, че това не е никаква военна база, а само някакъв център.

България остава ангажиран и отговорен съюзник на НАТО, но без да пренебрегва стратегическия си диалог с Русия, бе основното послание на премиера Борисов.

В четвъртък българският премиер отбеляза, че има предварително споразумение за координационния център, който ще има “сдържащ” характер. „Целта му ще бъде да има изключително възпиращо действие. Ние не настояваме, а предлагаме създаването на този координационен център. Ние винаги сме против военни флоти в Черно море. Центърът трябва да играе само възпираща роля”, каза още той. Борисов добави, че София подкрепя укрепването на НАТО в Черно море, „застава зад мир и дипломация в региона, за стабилни отношения с всички страни, включително Русия и Турция”. Премиерът описа центъра в контекста на Русия. „Именно затова работя толкова активно за съвместния проект за АЕЦ „Белене“ и за „Балкански поток”. Това го знаят в Белия дом, в НАТО, в ЕС, нищо тайно и скрито не правим. И затова се надявам, че подписаното с президента Тръмп споразумение за координационния център във Варна среща огромна подкрепа и от НАТО“, каза премиерът, независимо че именно Москва ще е против подобен център да е толкова близо до границите й. “България има огромни възможности. В нашия регион НАТО е единственият гарант за сигурността. Отляво на Черно море е Крим, отдясно – Истанбул, до нас е и Косово. Въоръжаваме се, за да сме силни и да възпираме”, заяви още премиерът. „Не можем да заместим Турция, тя държи проливите, тя държи Сирия и Ислямска държава. Моето мнение винаги е било дипломация и мир“, коментира още той военните санкции, които се обмислят от съюза за южната ни съседка.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране