17.01.2020 | 11:58
Борисов подкрепил НФСБ за забраната на частните лотарии
Валери Симеонов преди това се консултирал и с министрите на спорта и на финансите, които одобрили промяната

Премиерът Бойко Борисов изненадващо подкрепил НФСБ за проекта, касаещ забрана на частните лотарии. Това стана ясно от думи на лидера на националистическата партия Валери Симеонов пред репортери в кулоарите на парламента.

Вчера депутати от НФСБ внесоха законопроект, който предвижда лотариите да може да се провеждат единствено от Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“.

Валери Симеонов обясни, че очаква медийни атаки заради предложението. Те дори вече започнали.

„Сигурен съм, че много медии ще ме разпънат на кръст, но постарах се тази сутрин да сондирам каква ще бъде позицията на управляващите от ГЕРБ и като цяло на партийното ръководство и получих, така, подкрепа в лицето на министъра на спорта и министъра на финансите, които ще бъдат министрите, които пряко ще отговарят за организацията, фактически, на хазарта чрез лотария, както и на премиера Борисов. Така че очаквам пълна подкрепа в Народното събрание, в пленарна зала; след като ГЕРБ препотвърди, че ще подкрепи този закон, разчитам, че и г-жа Корнелия Нинова, която юли месец 2018 г. обеща да подкрепи такива промени в Закона за хазарта, да не се отметне от думите си. Така че в случай че „Обединени патриоти“, ГЕРБ и БСП подкрепят този закон, той ще мине в зала“, заяви Валери Симеонов.

На въпрос – какво значи, че е сондирал подкрепа с премиера и чул ли се е с него, Симеонов отговори: „Аз премиера го поставих на последно място, ако забелязахте. Първо обсъдих с министъра на финансите и министъра на спорта, получих подкрепа от тях и изненадващо получих подкрепа и от премиера.“

След питане на „Флагман“ защо е изненадващо, лидерът на НФСБ каза: „Е, честно казано, не очаквах… такава категорична подкрепа“. Валери Симеонов обясни, че имал среща тази сутрин с въпросните представители на Министерски съвет, където обсъдили темата. Той припомни, че е имал по-мек вариант на законопроект за ограничаване на хазарта, но той бил заметен под килима.

Сега се предлага радикално решение – пълна забрана на частните лотарии. Симеонов каза, че и според новия му законопроект пласирането на лотарийни билети следва да става само в специално лицензирани обекти. Така се цели ограничаване на масовата продажба, с която се подлагат на изкушение хората с по-лабилни характери, обясни водачът на НФСБ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране