03.08.2020 | 20:14
Борисов раздава наши милиони, за да успокои цели браншове
Животновъдите са благодарили за бързото изплащане на средста от „Фонд Земеделие“...

Бойко Борисов отново развърза кесията. Отпуска десетки милиони левова в подкрепа за секторите „Животновъдство“ и „Туризъм“ – два от браншовете, които се включиха в протестите в последните седмици.

Днес премиерът и земеделският министър Десислава Танева са имали среща с животновъди. Борисов щедро обеща 56,5 милиона лева за сектора. Имало, по думите му, такъв инструмент – парите да бъдат осигурени през Министерския съвет.

Помощта от страна на правителството е за подобряване на ликвидността на земеделските стопанства, които са отсрочили кредитите си и са в невъзможност да ги погасят в условията на пандемията от COVID 19. За тези пари ще бъде поискана нотификация от ЕК.

По думите на Борисов, вече че са осигурени други 26 милиона лева за помощта de minimis за животновъдите, които търпят загуби заради сушата. Ще има и подкрепа за пчелари, зеленчукопроизводители и овощари.

Напомняме, че пчелари и фермери излизаха неколкократно на протести през годината, но така и не стигаха до споразумение с управляващите.

Според съобщението на правителствената пресслужба, животновъдите са благодарили за бързото изплащане на средста от „Фонд Земеделие“. Борисов пък обещал, че правителството ще продължи да работи в подкрепа на всички браншове в сектора.

Също днес стана ясно, че кабинетът планира да задели 10 милиона лева в подкрепа на туристическия бранш, засегнат от коронакризата. Парите ще бъдат от Оперативна програма „Иновации и конкурентноспособност“.

Освен със земеделците, Борисов е имал среща и с представители на обедението „Бъдете за туризма“. Прати ги при министъра на икономиката, „да отидете и да договорите“.

Проектът за 10 милиона лева в помощ на фирмите от туристическия бранш са част от предвидените милиард и 800 милиона по европейски програми. Определени са вече и критерии за кандидатстване на фирмите от сектора. Очаква се схемата да заработи в края на месец август. На срещата са присъствали и вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова и министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Вече втора седмица туроператори и турагенти протестират. Преди дни министър Николова им обеща да уговори среща лично с Борисов. От бранша поискаха да получават безвъзмездно до 10 процента от оборотите си за предходната година като помощ за силно пострадалия им бизнес заради спада на туристите в пандемията от коронавирус. Изчисленията на бранша бяха за грантове в размер на 155 млн. лв., но ще получат далеч по-малко от исканата сума.

Парите ще дойдат от Оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“, за която стана ясно, че има „такса успех“ за одобряване на проекти, стигаща и до 60 на сто от отпусканото от еврофондовете съфинансиране. Общата стойност на програмата е 1.1 млрд. лв., от които са изхарчени много малко и сега се очаква да се ускори одобряването на проекти, анонсирано като антикризисна мярка.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране