21.01.2020 | 20:24
Борисов с фотосесия в Давос, снима се с когото срещне
Българският премиер, който не знае чужди езици, разговарял с Иванка Тръмп

Премиерът Бойко Борисов се похвали, че е разговарял с дъщерята на американския президент Доналд Тръмп – Иванка, на форума в Давос и пусна снимки като доказателство за срещата във Фейсбук.

„Разговарях с Ivanka Trump след като двамата изслушахме речта на американския президент Donald J. Trump. Тя е в официалната делегация на Белия дом на Световния икономически форум в Давос като съветник на президента Тръмп. Споделихме впечатления си от форума и от обръщението на президента на САЩ, в което той изтъкна визията си за редица глобални въпроси“, написа Борисов в социалната мрежа. „Идеята, която тя има, е много важна за нашия регион и е в сферата на безработицата сред младите хора“, допълни премиерът след разговора си с Иванка).

„Като знак на приятелство и уважение между двете държави, заместник-държавният секретар по икономически растеж, енергетика и околна среда Кийт Крач ми подари специална монета от Държавния департамент на САЩ“, похвали се премиерът с още една ползотворна среща в Давос. Борисов и Крач също обсъдили речта на американския президент Доналд Тръмп по време на форума. „Имаше много оптимизъм в нея. Радвам се, че нашето стратегическо партньорство е точно в тези сфери, за които Тръмп говори – работни места, доходи, сигурност, мощна икономика“, отбеляза министър-председателят. Българският премиер акцентира пред заместник-държавния секретар на САЩ, че тази година в София ще се проведат две големи мероприятия – процесът „Акаба“, който страната ни организира с краля на Йордания и Берлинският процес, който България домакинства съвместно със Северна Македония.

Друг акцент от участието му в Давос беше двустранната среща с първия дипломат на Турция Мевлют Чавушоглу.

„Разговарях с министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, с когото обсъдихме резултатите от провелата се в Берлин мирна конференция за Либия. Поздравих го за чудесно свършената работа“, пише Борисов, без да уточнява за какво точно е поздравил Чавушоглу. Турция оказва пряка военна помощ на признатото от ООН либийско правителство, базирано в Триполи, което в момента воюва с другото правителство на страната, оглавено от Халифа Хафтар.

Борисов споделя и че „с тези совалки на канцлера Меркел, президентите Путин, Макрон и Ердоган, държавния секретар Помпео, аз съм оптимист за намиране на мирно решение“ на конфликта в северноафриканската страна.

 Българският премиер се похвали, че е участвал в панела „Диалог за дипломацията на Западните Балкани“. „България последователно подкрепя усилията на страните от Западните Балкани по пътя им към членство в ЕС. Страната ни, съвместно с Република Северна Македония, тази година е домакин на Берлинския процес. Приоритетите ни са свързаността във всичките й аспекти: транспортна, енергийна, цифрова, както и свързаност между хората, особено сред младите, включително чрез образование“, сподели изказването си Борисов.

Той проведе двустранни срещи и с редица други държавници, сред които председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Двамата са разговаряли по теми, свързани с опазването на природата, прозрачността на бизнеса, бъдещето на труда и геополитически въпроси. От правителствената пресслужба обаче цитират само думите на Борисов пред шефа на ЕК по отношение на новата стратегия на ЕС за климата, известна като Европейски зелен пакт: „Успехът на Европейския зелен пакт и на борбата с климатичните промени може да се осигури, ако тези инициативи бъдат подкрепени от всички държави, особено тези с високи парникови емисии. Необходимо е примерът на ЕС да бъде последван от нашите партньори и от основните играчи на международната сцена“.

Енергетиката е била тема на разговор между Борисов и президента на Азербайджан Илхам Алиев. Българският премиер е обсъдил с Алиев „азерската нефтена компания СОКАР да започне инвестиции в газоразпределителната система на България в населените места – с две цели – чистота на въздуха и конкурентоспособност“. „Наш общ приоритет е диверсификацията на източниците и маршрутите и гарантиране сигурността на енергийните доставки за Европа. България винаги е подкрепяла изграждането на Южния газов коридор, неразделна част от проекта е и интерконекторът Гърция-България, чрез който страната ни ще получава азербайджански природен газ“, обяснява още Борисов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране