14.02.2020 | 21:34
Борисов за СРС-тата срещу Радев: Някой се омазал, мен ме замесват
Това семейство (Радеви) трябва да седи колкото може по-дълго, за да разберат българите, че само личното е важно за тях, обяви премиерът

„Не само че нямам достъп до СРС, не само че никой не ме пита и не е редно да го прави, а подслушването се разрешава от съда. Къде има разрешено от съда за президента да бъде подслушван?“, попита премиерът Бойко Борисов в отговор на обвиненията от парламентарната трибуна на депутата от БСП Антон Кутев, че е подслушвал президента.

„Ма, верно ли такива глупости може да каже той? Той (Кутев) не познава закона. Сега – че някой се е омазал, хъкал- мъкал, изведнъж да ме замесват мен в тази работа. ДАНС, МВР работят по свои закони… ДАР…. Някой е цопнал някъде, това не е моя вина – допълни Борисов. – Така че съжалявам, че такива глупости… Просто те се омазаха и сега просто искат да изхвърлят проблема си към мене. По никакъв начин… Даже чух, че прокурорът… От три месеца не са идвали прокурорите в сряда на сбирката. Защото с този прокурор (Гешев) се разбрахме – да се размаже всичко живо, което си е позволило да цапа въздух, земя, вода. Така че – виждате: вчера двама министри до главния прокурор (има предвид посещението на Гешев в Бобов дол, заедно с министрите на екологията и вътрешните работи). Всички случаи – БОП, ДАНС, полиция, са пуснати и впрегнати в тази сфера. За това сме се разбрали. Ама дали арестуват министър, зам.-министър или който и да е – това не е моя работа. Това не ме интересува и не искам, и не ми е долагано – заклевам се (КРЪСТИ СЕ).

Оттам-нататък – по водите: Ако някой е слагал байпас, крал вода – по същия начин. Това сме се разбрали. Борба с контрабандата – от 34% когато Кутев е управлявал и неговата партия, сега е 3.4%. Милиарди са вкарани в бюджета…

Така че, много ви моля – не искам по никакъв начин да ме замесвате във… Когато партията на Радев мен ме подслушваше в тоалетната и ме записваше, аз не обвиних никого, аз стиснах зъби. Но сега какво общо имам аз? Да не би аз да съм хъкъл и мъкал, та „Борисов го подслушва“? Как си го представяте? Ше ми дойде ДАНДС и ше ми каже: „Подслушваме президента“ и аз ще им разреша? Абсурд! Даже нещо повече – като разбрах, ми стана крайно неприятно, защото това пречи на стабилността. Когато има такива скандали, то не е хубаво за държавата. То не е нещо положително. Това семейство (Румен и Десислава Радеви) трябва да седи колкото може по-дълго, за да разберат българите, че само личното, само себелюбието е важно за тях. Нищо друго. Аз нямам, и в това се заклевам (ПАК СЕ КРЪСТИ), нищо общо с това“.

По-рано днес в Народното събрание Кутев заяви, че подслушването на президента Румен Радев е ставало със знанието на министър-председателя Бойко Борисов. Той изрази острото си възмущение, че негов парламентарен въпрос до премиера е бил върнат. „Става дума за един мой въпрос, който беше към министър-председателя. Той беше свързан с подслушването на генерал и съответно на президента“, разказа Кутев същността на питането си.

„Аз задавам въпрос за това как министър-председателят е подслушвал президента. Ами така: ДАНС, която е на подчинение на министър-председателя, е подслушвала президента. Ако някой иска да ме убеди, че Бойко Борисов не е знаел, че президентът на държавата се подслушва, ще ви кажа, че или Бойко Борисов не е за мястото, което заема, или някой ме лъже“, каза Кутев.

А в защита на Борисов се изказаха вицепремиерът Томислав Дончев и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, предава БНТ.

На него не му е работа да знае кой е арестуван, подслушван, оперативно следен. Дори мисля, че има норми, които ограничават правомощията му в тая работа. Това, че е принципал на дадена институция, не означава, че може да следи поведението или траекторията на всеки един агент или неин служител“, изложи защитната теза Дончев.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пък настоя, че работи по правилник и призова депутатите да се запознаят с него. „Аз работя изцяло по правилник. Вашето възражение беше разгледано на Председателски съвет и този въпрос не следва да се реализира по правилника на глава 9, така както е решил председателският съвет. Искам да ви дам мои аргументи. Нека колегите и нашите зрители да разберат за какво става дума“, заяви Караянчева.

Според нея министър-председателят има функции на координация по отношение на дейността на ДАНС, което значело общ характер, контрол, който не предполага конкретност, администриране и въздействие по същество.

„Въпроси в смисъл кой е поискал, с каква цел и на какво основание е приложено подслушване на Цветан Стойков не биха могли да вменят в правомощията и отговорностите на министър-председателя“, допълни Караянчева и уточни, че парламентарният контрол по отношение на ДАНС се извършва от съответната парламентарната комисия.

Според Георги Свиленски от БСП имало двоен аршин спрямо червените депутати. Той поиска списък с теми, по които премиерът Борисов да бъде питан.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране