30.06.2016 | 16:24
Брюксел бърза да замени лева с евро
Юнкер иска всяка една държава-членка да въведе еврото, след като на 23 юни гражданите на Великобритания гласуваха за „Брекзит

Еврокомисията планира въвеждането на евро за всички страни-членки на ЕС, включително за България, предава британският вестник „Дейли експрес“. Председателят на комисията Жан-Клод Юнкер, настоява за ускореното въвеждане на общата валута заради напускането на Великобритания.

Юнкер иска всяка една държава-членка да въведе еврото, след като на 23 юни гражданите на Великобритания гласуваха за „Брекзит“, пише изданието. Според вестника Юнкер настоява за „задълбочаване на европейската интеграция“, като за целта 8 държави в съюза, които все още ползват национални валути, трябва да ги заменят с еврото.

Освен България това са Полша, Румъния, Унгария, Хърватия, Чехия, Дания и Швеция. На свой ред германският вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ съобщава, позовавайки се на свои източници в Брюксел, че Еврокомисията иска да „ускори доизграждането на монетарния съюз“:

“Европейската комисия иска да сложи край на положението „ЕС с много валути“, пише изданието.” Главният привърженик на идеята e самият Юнкер, който иска „по-силно свързване на Европейскрия монетарен съюз“. Вестникът съобщава още, че ресорът за финансова стабилност, услуги и капиталови пазари ще бъде възложен на зам-председателят на Еврокомисията Валдис Домбровскис. Литовецът сменя британецът Джонатан Хил, който напуска поста заради „Брекзит“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране