25.02.2015 | 18:51
Брюксел слага България под лупа заради КТБ
Започва засилено наблюдение от Брюксел заради извънмерни макроикономически неравновесия

Европейската комисия постави днес България под засилено наблюдение заради задълбочаващи макроикономически неравовесия следващи от кризата с Корпоративна търговска банка.

Еврокомисарят по икономиката и финансите Пиер Московиси призова правителството за вземе спешни мерки за възстановяването на икономическото равновесие на страната.

Вчера финансовите министри от еврозоната днес дадоха зелена светлина за продължаване на помощната програма за Гърция в замяна на план с реформи, който беше предложен от гръцкото правителство, предаде AFP, позовавайки се на заместник-председателя на ЕК за еврото о социалния диалог Валдис Домбровскис.

„Гръцкият списък с реформи бе приет за достатъчно пълен и може да бъде отправна точка“, заяви Домбровскис след телефонната конференция на 19-те финансови министри от еврозоната. „Удължаването на гръцката програма може да започне“, написа той в „Туитър“.

Четиримесечното удължаване на програмата ще бъде обявено окончателно, след като всяко правителство на 19-те страни от еврозоната даде своето лично одобрение. В Германия одобрението ще бъде дадено едва след предвиденото за петък сутринта парламентарно гласуване.

От своя страна европейският комисар по икономическите въпроси Пиер Московиси заяви: „Зелената светлина не означава, че сме съгласни с реформите. Съгласни сме с подхода“. „Предотвратихме криза, но пред нас остават много предизвикателства“, допълни той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране